Pompeo: Ako su ti zahtjevi gangsterski, onda je cijeli svijet gangster

Pompeo kaže da će put ka denuklearizaciji biti težak i pun izazova i podsjeća da će kritičari uvijek pokušavati da umanje ono što su SAD postigle
0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2018. 09:07h

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da ako su zahtjevi koje su SAD postavile Sjevernoj Koreji "gangsterski", onda je i cijeli svijet takav.

"Ako su ti zahtevi bili gangsterski, onda je cijeli svijet gangster. Ljudi će uvek davati neprikladne komentare posle sastanaka. Da obraćam pažnju na štampu, poludio bih", rekao je Pompeo nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova Japana i Južne Koreje u Tokiju, prenosi AP.

Pompeo kaže da će put ka denuklearizaciji biti težak i pun izazova i podsjeća da će kritičari uvijek pokušavati da umanje ono što su SAD postigle, prenosi AP.

Pompeo kaže da je formirana radna grupa koja će odrediti kako će tačno biti provjerena denuklearizacija Sjeverne Koreje, a u četvrtak je planiran sastanak u Pentagonu na kojem će se razmatrati povratak posmrtnih ostataka američkih vojnika iz Korejskog rata.

Japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono rekao je da su i Južna Koreja i SAD potvrdile da će nastaviti sa sankcijama protiv Sjeverne Koreje, sve dok ne prekinu svoje nuklearne i raketne programe.

Pjongjang je optužio SAD da su se ponijele "gangsterski" pri predstavljanju svojih zahtjeva o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, čime su demantovali tvrdnje američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je rekao da je postigao napredak o ključnim problemima, navodi Rojters.

"SAD su predložile jednostrane i gangsterske zahtjeve za denuklearizaciju", rekao je portparol severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol je rekao da je Pompeova delegacija zahtevala jednostranu, kompletnu, proverljivu i nepovratnu denuklearizaciju Severne Koreje, prenosi Rojters.

Uprkos tome, MSP Severne Koreje kaže da Sever i dalje vjeruje američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

"I dalje pridajemo važnost povjerenju koje imamo u predsjednika (Donalda) Trampa", navodi se u saopštenju, prenosi sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Lider te zemlje, Kim Džong-un, navodno je napisao pismo Trampu, koje je uručeno američkom državnom sekretaru Majku Pompeu tokom posjete Pjongjangu.

Pompeo je juče završio dvodnevnu posjetu Severnoj Koreji, gdje je razgovarao sa Kim Jong-čolom, visokim zvaničnikom Korejske radničke partije, a posle razgovora Pompeo je rekao da je u nekim oblastima postignut veliki napredak.

Međutim, Sjeverna Koreja je nezadovoljna stavom SAD iznetim tokom razgovora jer Vašington jednostrano insistira na potpunoj denuklearizaciji te zemlje, napominje ruska agencija, prenosi tanjug.

Bonus video: