DENUKLEARIZACIJA SJEVERNE KOREJE

Pjongjang: SAD su predložile gangsterske zahtjeve

Portparol je rekao da je Pompeova delegacija zahtjevala jednostranu, kompletnu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje
0 komentar(a)
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 07:31h

Pjongjang je optužio SAD da su se ponijele "gangsterski" pri predstavljanju svojih zahtjeva o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Time su demantovane tvrdnje američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je rekao da je postigao napredak o ključnim problemima, navodi Rojters.

"SAD su predložile jednostrane i gangsterske zahtjeve za denuklearizaciju", rekao je portparol severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova. 

Portparol je rekao da je Pompeova delegacija zahtjevala jednostranu, kompletnu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, prenosi Rojters. 

Uprkos tome, MSP Sjeverne Koreje kaže da Sjever i dalje vjeruje američkom predsjedniku Donaldu Trampu. 

"I dalje pridajemo važnost povjerenju koje imamo u predsjednika (Donalda) Trampa", navodi se u saopštenju, prenosi sjevernokorejska novinska agencija KCNA. 

Lider te zemlje, Kim Džong-un, navodno je napisao pismo Trampu, koje je uručeno američkom državnom sekretaru Majku Pompeu tokom posjete Pjongjangu, navodi Tass. 

Pompeo je juče završio dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji, gde je razgovarao sa Kim Jong-čolom, visokim zvaničnikom Korejske radničke partije, a posle razgovora Pompeo je rekao da je u nekim oblastima postignut veliki napredak. 

Međutim, Sjeverna Koreja je nezadovoljna stavom SAD iznijetim tokom razgovora jer Vašington jednostrano insistira na potpunoj denuklearizaciji te zemlje, napominje ruska agencija, prenosi tanjug.

Preporučujemo za Vas