Sarkozi ljutito odbacio otpužbe da je primio 50 miliona eura od Gadafija

"Ako me je Gadafi finansirao, onda sam ispao jako nezahvalan", kazao je Sarkozi novinarima TF1 televizije na pitanje o optužbama
0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2012. 11:23h

Libijski režim je sa oko 50 miliona eura finansirao kampanju Nikole Sarkozija, objavio je veb sajt Mediapart, pozivajući se na dokument koji je korišten u istrazi bombaškog napada u Karačiju, 2002, kada je poginulo 11 francuskih državljana.

Izvještaj je objavljen samo šest sedmica prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji su zakazani za 22. april.

"Ako me je Gadafi finansirao, onda sam ispao jako nezahvalan", kazao je Sarkozi novinarima TF1 televizije na pitanje o optužbama.

U martu 2011, kada su Francuska i Velika Britanija predvodile vazdušne napade na Libiju, Gadafijev sin Saif al-Islam je TV Euronews kazao da je Libija finansirala Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007, što je negirano iz kabineta predsjednika Francuske.

Kada je novinar pitao o izvještaju Sarkozi ga je napao optužujući ga da saosjeća sa mladim Gadafijem, kojeg je uhapsila libijska policija i koji čeka suđenje.

"Žao mi vas je što ste se pretvorili u portparola Gadafijevog sina", kazao je ljutito Sarkozi.

Sarkozijev portparol je juče takođe negirala optužbe, rekavši da su one iznijete u javnost više puta, te da za njihovo iznošenje nema osnova.

Bonus video: