Lista Blumberga

Bil Gejts ponovo najbogatiji čovjek na svijetu

Gejts je poklonio 28 milijardi svog bogatstva Fondaciji Bil i Melinda Gejts, jednoj od najbogatijih svjetskih filantropskih organizacija osnovanoj prije 14 godina
7 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Reuters
Bil Gejts, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2013. 08:47h

Bil Gejts je poslije pet godina ponovo na mjestu broj jedan na listi najbogatijih ljudi na planeti, po Blumbergovom indeksu milijardera.

Gejts (57) nije bio prvi na listi Blumbergovog indeksa milijardera od 2007. a njegovo bogatstvo procijenjeno na 72,7 milijardi dolara poraslo je za 15 odsto u odnosu na 2012.

Suosnivač giganta Majkrosofta (Microsoft) sa sjedištem u Redmondu u državi Vašington, ponovo je dobio titulu najbogatijeg čovjeka pošto su akcije Majkrosofta koje su ove godine porasle 28 odsto, dostigle petogodišnji maksimum i to drugi put za nedjelju dana.

Gejts je poklonio 28 milijardi svog bogatstva Fondaciji Bil i Melinda Gejts, jednoj od najbogatijih svjetskih filantropskih organizacija osnovanoj prije 14 godina koju vode on i njegova supruga zajedno sa milijraderom Vorenom Bafetom.

Gejts je preuzeo vođstvo na listi najbogatijih od meksičkog tajkuna Karlosa Slima (73) kome su akcije njegove telekom kompanije America Movil pale za 14 odsto ove godine.

Karlos Slim

America Movil je najveći provajder za mobilne telefone na američkom kontinentu i pad akcija te kompanije je smanjio za oko tri milijarde dolara neto vrijednost  meksičkog telekom tajkuna.

Poznati investitor Voren Bafet je treći najbogatiji čovjek na svijetu sa imovinom vrijednom 59,7 milijardi dolara, prema Blumbergovoj listi. Bafet je direktor konglomerata za investicije Beršajr Hatavej, sa sjedištem u Omahi, u državi Nebraski.

Voren Bafet

Bafetova imovina je veća za oko 3,7 milijardi dolara od imovine Amansije Ortege Gaona, najbogatijeg čovjeka Evrope.

Ortega (77) je suosnivač španske modne kompanije Inditeks grup (Inditeks), čiji je najpoznatiji brend lanac radnji Zara.

Neto vrijednost osoba na Blumbergovom indeksu milijardera proračunava se svaki dan po zatvaranju finansijskih tržišta u SAD.

Preporučujemo za Vas