SUKOB šiita i sunita

U Bagdadu i na sjeveru Iraka ubijeno 35 ljudi

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je potvrđeno da su napadači imali obilježja al-Kaide i nekih sunitskih grupa
0 komentar(a)
Irak, bombaški napad, Foto: AP
Irak, bombaški napad, Foto: AP
Ažurirano: 16.05.2013. 08:19h

U bombaškim napadima u šiitskim djelovima Bagdada i u sjevernom Iraku danas je poginulo 35 ljudi, javlja Rojter.

Napadi su uslijedili nakon višenedjeljnog nasilja. U nizu eksplozija automobila bombi u Bagdadu ubijeno je najmanje 22 ljudi. Ranije danas 10 je ljudi ubijeno, a 21 osoba je ranjena kada su dva automobila bombe eksplodirala u etnički mješovitom gradu Kirkuku.

Još jedan napad izveo je motociklista samoubica raznijevši se u blizini policijske patrole u sjevernom Bagdadu. U tom su napadu ubijena najmanje dvojica policajaca. U eksploziji bombe na sjeveru Iraka, u blizini grada Mosula, poginuo je još jedan policajac.

Odnosi između većinskih šiita i manjinskih sunita i Kurda zategnuti su nakon što su Irak napustile američke snage 2011. godine. Koaliciona vlada koju čine sve tri strane takođe trpi zbog nesuglasica oko podjele vlasti.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je potvrđeno da su napadači imali obilježja al-Kaide i nekih sunitskih grupa, javlja AP.

Preporučujemo za Vas