Talibani najavili osvetu nakon što je američki vojnik ubio 16 civila

Talibani su obećali osvetu protiv „umobolnih američkih divljaka“ za masakr, tokom kojeg je jedan američki vojnik ubio 16 avganistanskih civila
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2012. 09:49h

Dan nakon surovog ubistva 16 civila, koje je navodno počinio jedan američki vojnik, talibani najavljuju osvetu „okupatoru i divljačkim ubicama“.

Talibani su obećali osvetu protiv „umobolnih američkih divljaka“ za masakr, tokom kojeg je jedan američki vojnik ubio 16 avganistanskih civila. Među žrtvama zločina je i devetoro djece. Avganistanski talibanski pobunjenici su na svojoj stranici na Internetu najavili da će se „osvetiti okupatoru i divljačkim ubicama za svakog mučenika“.

Avganistan: Američki vojnik doživio nervni slom i ubio 17 civila >>>

Regovanje talibana uslijedilo je nekoliko časova pošto je Ambasada Sjedininjenih Američkih Država (SAD) u Kabulu svoje građane pozvala da „preduzmu dodatne mjere predostrožnosti zbog rizika od antiameričkih osjećanja i protesta narednih dana, naročito u istočnim i južnim provincijama“ Avganistana, prenosi Tanjug.

Američki vojnik poslat da uspostavi povjerenje, a ubio 16 civila

Narednik koji je u Avganistanu ubio 16 civila, uglavnom žena i djece, je upućen u Avganistan sa specijalnim zadatkom, uspostavljanja povjerenja lokalnog življa.

On je trebalo da radi u zajedničkim patrolama sa lokalnim stanovnicima.

Neimenovani američki funkcioneri na koje se poziva AP, kažu da je taj vojnik sam napustio vojnu bazu na jugu Avganistana i otvorio vatru u nedjelju ujutro na porodice koje su spavale u dva sela u blizini baze.

Riječ je o vojniku iz zajedničke baze Luis-Mekord, država Vašington. Njegov zadatak je bio da pomogne specijalnim jedinicima, ili "zelenim beretkama" ili mornaričkim fokama, u operaciji uspostavljanja stabilnosti po selima.

Takve operacije su izvođene u cilju zadobijanja povjerenja lokalnog stanovništva, a američki vojnici su išli u patrole zajedno sa lokalnim ljudima da vode računa o bezbjednosti.

Neimenovani narednik je napade u dva sela, prema riječima lokalnog stanovništva, započeo u tri sata ujutro, u oblasti Pandžval, izvan Kandahara, u ruralnoj sredini koja je kolijevka talibana i gdje su se koalicione snage godinama borile da uspostave kontrolu.

Sela se nalaze na oko 500 metara od američke vojne baze.

Seljaci kažu da je napadač ulazio iz kuće u kuću i pucao na ljude koji su spavali. Oni kažu da je ušao u tri kuće i da je zapalio neka od tijela. Iz jedne porodice pobio je 11 ljudi, a devet žrtava bili su djeca.

Neki seljaci kažu da vjeruju da je bilo više napadača, međutim američki funkcioneri su saopštili da je on bio sam.

Nakon što je počinio napad, on se vratio u bazu i predao. Sada se nalazi u NATO bazi u Avganistanu.

Amerikanci se možda povuku i prije kraja 2014.

Ubistvo 16 civila posljednje je u seriji incidenata koji su doveli do ozbiljnog narušavanja odnosa SAD i Avganistana i otežali sprovođenje plana o postepenom povlačenju 130.000 vojnika NATO predvođenih SAD do kraja 2014. godine.

Agencija AP navodi da bi SAD mogle da povuku svoje trupe iz Avganistana i prije kraja 2014.

I građani Amerike su umorni od rata u Avganistanu, pa tako 60 odsto njih kaže da ga nije trebalo ni voditi, a 55 odsto smatra da se većina Avganistanaca ne slaže onim što SAD rade u njihovoj zemlji

Posljednje istraživanje Vašington Posta i ABC News pokazuje da su i građani Amerike umorni od rata u Avganistanu, pa tako 60 odsto njih kaže da ga nije trebalo ni voditi, a 55 odsto smatra da se većina Avganistanaca ne slaže onim što SAD rade u njihovoj zemlji.

"Situacija nije dobra. Naše trupe su pod ogromnim pritiskom u Avganistanu, jer je u pitanju rat kakav nikada do sada nismo vodili. Mislim da je dobro da se naše trupe povuku, kao što je predsjednik Obama najavio", rekao je šef demokratskih senator Hari Rid.

Tome se sada ne protive ni republikanci, koji su ranije bili protiv brzog povlačenja iz Iraka i Avganistana.

"Postoji nešto duboko pogrešno u našem pristupu cijelom tom regionu, i mislim da će situacija biti samo gora, ne bolja", smatra republikanski kandidat za predsjedničku nominaciju Njut Gingrič.

Američki sekretar odbrane Leon Paneta je izjavio da se nada da bi avganistanske trupe mogle da preuzmu vodeću ulogu širom zemlje do sredine sljedeće godine, i da bi tada u Avganistanu ostale samo manji broj američkih i NATO trupa.

Galerija

Bonus video: