IRAN I SANKCIJE

Ahmadinežad: Sankcije imaju samo psihološki efekat

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je danas da se njegov narod ne obazire mnogo na sankcije uvedene Teheranu zbog nuklearnog programa i pozvao Zapad da prestane da se "silejdžiski" odnosi prema njegovoj zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2012. 17:20h

"Bog mi je svjedok da iranski narod ne daje pet para za vaše bombe, ratne brodove i avione", izjavio je Ahmadinežad u govoru koji je prenosila televizija, a prenosi AFP i dodao da te sankcije imaju samo "psihološki efekat".

Iranski predsjednik je naveo da SAD i njihovi evropski saveznici treba da "pristojno razgovaraju" i priznaju prava drugih naroda, da sarađuju "a ne da pokazuju zube, oružje i bombe".

"Oni kažu da su sve opcije na stolu. Pa neka tamo istrunu. I vi sami ćete istrunuti", dodao je Ahmadinežad.

On je ovo izjavio u trenutku kada se pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i Njemačka spremaju da ponovo pokrenu pitanje nuklearnih aktivnosti Teherana.

SAD su više puta ponovile da su "sve opcije na stolu", aludirajući na mogućnost vojnih udara protiv iranskih nuklearnih postrojenja ali američki predsjednik Barak Obama je rekao i da još uvijek postoji prostor za diplomatske napore.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei je pozdravio Obamine riječi ali je nazvao riješenost Vašingtona da nastavi sa sankcijama "iluzornom".

Zapadne zemlje strahuju da iranski nuklearni program ima za cilj izgradnju nuklearnog oružja, a Iran tvrdi da program ima isključivo mirnodopsku namenu.

Američke obaveštajne službe kažu da Teheran još nije donio odluku da li da proizvede nukleranu bombu, podsjeća AFP.

Preporučujemo za Vas