Navaz Šarif najavio nastavak borbe protiv talibana

Subotnji izbori u Pakistanu smatraju se istorijskim jer će omogućiti jednoj civilnoj vladi da preda vlast drugoj nakon što je dovršila kompletni petogodišnji mandat
0 komentar(a)
Navaz Šarif, Foto: AP
Navaz Šarif, Foto: AP
Ažurirano: 13.05.2013. 09:10h

Budući pakistanski premijer Navaz Šarif, pobjednik parlamentarnih izbora održanih u subotu, trebao bi da bude "pragmatični" saveznik SAD-a, da nastavi borbu protiv talibana i da pokrene obnovu privrede, ocijenili su danas, nakon izbora, analitičari.

Šarif je bio pakistanski premijer u dva navrata 90-ih godina, u doba kad Pakistan nije svakodnevno doživljavao bombaške napade. U izbornoj kampanji Navaz Šarif je predložio održavanje pregovora s pakistanskim talibanima (TTP), odgovornim za smrt više hiljada osoba u posljednjih šest godina.

TTP je preuzeo odgovornost za niz smrtonosnih napada tokom izborne kampanje na članove dosadašnje sekularne koalicije na vlasti u Islamabadu.

Muslimanska liga Navaza Šarifa bila je pošteđena tih napada što je olakšalo organizaciju njezinih okupljanja ali i postavilo pitanja o mogućoj bliskosti i povezanosti s oružanim islamističkim grupama.

Međutim, Šarif je istakao podršku SAD-u u njihovoj "borbi protiv terorizma".

"Najvažnije je da nikad ne dopustimo da naše tlo koristi neko kako bi stvarao probleme u nekoj drugoj zemlji", kazao je Šarif, kojega je u nedjelju citirao britanski dnevnik "Sunday Telegraph".

I američki predsjednik Barak Obama potvrdio je da će Vašington sarađivati sa Šarifovom vladom kao sa "ravnopravnim partnerom".

Prema, za sada, neslužbenim rezultatima izbora, Šarifova Pakistanska muslimanska liga - Nawaz (PML-N) osvaja oko 120 od 272 poslanička mjesta u Nacionalnoj skupštini, pa će morati da sastavi koalicionu vladu. Njen glavni konkurent, Pokret za pravdu (PTI) bivšeg poznatog igrača kriketa Imrana Kana, priznao je izborni poraz.

Glavna stranka do sada vladajuće koalicije, Stranka pakistanskog naroda (PPP), izgubila je popularnost zbog talibanskih prijetnja i neispunjenih ekonomskih očekivanja.

Većina glasova koje je je osvojio Šarif garantuje da će on postati predsjednik vlade, što će biti trijumfalan povratak političara koji je 1999. bio svrgnut u vojnom udaru koji je izveo general Pervez Mušaraf. Šarif je nakon tog vojnog udara zatvoren, a potom je završio u izgnanstvu.

Subotnji izbori u Pakistanu smatraju se istorijskim jer će omogućiti jednoj civilnoj vladi da preda vlast drugoj nakon što je dovršila kompletni petogodišnji mandat, što je prvi put u toj zemlji koju su neprekidno od osnivanja 1947. potresali vojni udari.

Izbori su istorijski jer predstavljaju prije svega trijumf demokratije uprkos talibanskim prijetnjama, ocjenila je lokalna štampa.

Izlaznost se procjenjuje na preko 60 posto, što je najviše od izbora 1977. i pokazuje želju za promjenom kod Pakistanaca.

U subotu je, na dan izbora, u atentatima širom zemlje poginulo 26 ljudi, a u nasilju vezanom uz ove izbore ukupno je posljednjih mjeseci u bombaškim i drugim napadima talibana poginulo oko 150 ljudi.

Bonus video: