Pentagon optužio Kinu za špijuniranje

U izvještaju za Kongres na 83 strane Pentagon navodi nastojanja zvanične Kine da špijunažom dođe do vojnih tehnnologija i najnovijih dostignuća iz te oblasti
3 komentar(a)
Pentagon, Foto: DC
Pentagon, Foto: DC
Ažurirano: 07.05.2013. 14:31h

Pentagon je u svom godišnjem izvještaju optužio Kinu za sajber-špijuniranje.

U izvještaju za Kongres na 83 strane Pentagon navodi nastojanja zvanične Kine da špijunažom dođe do vojnih tehnnologija i najnovijih dostignuća iz te oblasti.

Pentagon, takođe, navodi da je Peking ozbiljno napredovao u nastojanjima da razvije napredne tehnologije stelt aviona i izradi nosača aviona čime bi Kina ojačala svoje pozicije i van svojih obala.

Kineska vojska je negirala bilo kakve veze sa optužbama na račun sajber-špijuniranja i poručila da sve strane treba da sarađuju u borbi protiv kompjuterskog kriminala.

Pomoćnik sekreta odbrane za istočnu Aziju Dejvid Helvej rekao je da ono što njega brine jeste "stepen kineske modernizacije u odsustvu otvorenosti i transparntnosti koja se zahtijeva od Kine", prenosi

Negirajući optužbe kineski vojni analitičar Vang Sinđun iznio je bojazan da najnoviji izvještaji Pentagona mogu značajno urušiti nivo povjerenja dvije strane. Sinđun je dodao da kineska vlada i oružane snage nisu nikad odobravale hakerisanje.

Bonus video: