UN: Nema ubjedljivih dokaza da se koristio nervni gas u Siriji

Del Ponte je rekla da se do tih podataka došlo u razgovoru sa žrtvama napada i doktorima u susjednim državama gdje su ranjene osobe prebačene
2 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 16:55h

Komisija UN demantovala svog člana Karlu del Ponte i saopštila da “nema ubjedljivih dokaze o upotrebi hemijskog oružja tokom sukoba u toj zemlji”.

Komisija "želi da razjasni da nije došla do ubjedljivih nalaza kada je u pitanju upotreba hemijskog oružja u Siriji neke od sukobljenih strana", navedeno je u saopštenju.

Istražitelji Ujedinjenih nacija imaju podatke da su pobunjenici u Siriji koristili nervi gas sarin, izjavila je članica tima UN Karla del Ponte.

Američka administracija i predsjednik Barak Obama su više puta ponovili da bi upotreba te vrste oružja predstavlja prekoračenje "crvene linije"

Kako prenosi agencija Rojters, Del Ponte je rekla da se do tih podataka došlo u razgovoru sa žrtvama napada i doktorima u susjednim državama gdje su ranjene osobe prebačene.

"Prema tim izveštajima, u koje sam imala uvid, postoji konkretna i snažna sumnja da je upotrebljen gas sarin, ali još nema potpune potvrde", kazala je ona u intervjuu za švajcarsko-italijansku televiziju.

Prema njenim riječima, ovo hemijsko oružje su koristile pobunjeničke, a ne vladine snage.

Prema navodima Rojtersa, bivša tužiteljka Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju nije iznijela druge detalje o tome kada je i gde sarin možda bio upotrebljen.

Vladine i pobunjeničke snage su prethodnih nedjelja razmijenili međusobne optužbe o korišćenju hemijskog oružja u sukobu.

Američka administracija i predsjednik Barak Obama su više puta ponovili da bi upotreba te vrste oružja predstavlja prekoračenje "crvene linije" za SAD.

Od početka sukoba u Siriji procjenjuje se da je poginulo 70 hiljada ljudi, dok je 1,2 miliona ljudi raseljeno.

Galerija

Bonus video: