Svaka četvrta mlada osoba u svijetu ne radi i ne studira

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj računa da čak 26 miliona mladih u bogatim državama nisu zaposleni, ne školuju se, niti su na profesionalnoj obuci
50 pregleda 2 komentar(a)
posao, Foto: Www.shutterstock.com
posao, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 06.05.2013. 08:25h

Prema zvaničnim podacima Međunarodne organizacije rada (ILO), nezaposleno je 75 miliona mladih starosti od 15 do 24 godine, ili njih šest odsto. Ali ako se uzme u obzir neaktivnost mladih, koja se odnosi na one nezaposlene koji se ne školuju, situacija je daleko lošija. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) računa da čak 26 miliona mladih u bogatim državama nisu zaposleni, ne školuju se, niti su na profesionalnoj obuci. Prema podacima Svjetske banke, neaktivno je više od 260 miliona mladih u zemljama u razvoju.

Žoze Manuel Baroso, predsjednik Evropske komisije, nedavno je kazao da EU više ne može da čeka i da je potrebno "hitno donošenje ambicioznih mjera za borbu protiv nezaposlenosti mladih".

"Moramo da nastavimo sa politikom zdravih javnih finansija, moramo sprovesti strukturne reforme i moramo imati mjere za podsticanje rasta, najviše da bismo pokušali da riješimo hitno i dramatično pitanje nezaposlenosti, posebno nezaposlenosti mladih", rekao je Baroso.

Britanski Economist u posljednjem izdanju donosi analizu problema. Prema navodima Economista, danas ne radi i ne studira skoro 290 miliona mladih, što je skoro četvrtina svih stanovnika svijeta starosti od 15 do 24 godine.

Bonus video: