Egipatski predsjednik osudio izraelski napad na Siriju

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi osudio je današnji izraelski vazdušni napad na Siriju i rekao da se radi o kršenju međunarodnog prava.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 17:57h

Prema navodima zvaničnika, izraelski avioni danas su gađali zonu oko sirijskog glavnog grada Damaska. Meta napada je bila isporuka vrlo preciznih navođenih raketa iranske proizvodnje koje su, kako se vjeruje, bile upućene militantnoj grupi Hezbolah u Libanu.

Ovo je u tri dana drugi izraelski napad koji se odigrao na teritoriji Sirije.

"Egipat osuđuje izraelsku agresiju jer ona krši međunarodne principe i zakone i dodatno može da komplikuje situaciju pored toga što ugrožava bezbjednost i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju iz kabineta egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

U saopštenju se navodi da se Egipat "jako protivi" prolivanju krvi u Siriji i tome što sirijski režim koristi vojsku protiv svog naroda. Ali Egipat takođe odbacuje kršenje sirijskog suvereniteta i iskorišćavanje sirijske unutrašnje krize pod bilo kojim izgovorom.

Morsi je rekao da su izraelski napad "pravi test" za posvećenost međunarodne zajednice poštovanju međunarodnog prava.

Morsi je prošle godine pokušao na regionalnom nivou da pronađe mirno rješenje za građanski rat u Siriji ali taj pokušaj nije dao rezultate.

Takođe danas šef Arapske lige Nabil Elarabi upozorio je na ozbiljne posljedice izraelskih napada na Siriju i pozvao Savjet bezbjednosti UN da odmah preduzme nešto da se zaustavi izraelska agresija na tu zemlju.

Elarabi je u saopštenju nazvao vazdušne udare "ozbiljnim kršenjem suverenosti jedne arapske države koji će dalje iskomplikvati situaciju u Siriji i izložiti bezbjednost i stabilnost regiona ozbiljnium prijetnjama i posljedicama".

UN zabrinute zbog izvještaja o izraelskim napadima

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izrazio je danas zabrinutost zbog izvještaja o napadima Izraela na ciljeve u Siriji, ali je istovremeno kazao da UN ne mogu da potvrde te izvještaje.

"Glavni sekretar izražava veliku zabrinutost zbog izvještaja o vazdušnim napadima u Siriji koje su počinile izraelske vazdušne snage", navodi se u izjavi Ban Ki Munove kancelarije.

"Istvremeno, UN nemaju dovoljno pojedinosti o incidentima o kojima je izvještavano ... pa zbog toga UN nisu u položaju da nezavisno potvrde šta se stvarno dogodilo a šta nije", dodaje se u izjavi.

U izjavi se takođe navodi da Ban Ki Mun "poziva sve strane da pokažu maksimalnu suzdržanost, da djeluju odgovorno kako bi se spriječila eskalacija sukoba koji je već razoran i izuzetno opasan".

Bonus video: