Aso: Japan u posljednjih 1.500 godina nije imao glatke odnose s Kinom

Zamjenik japanskog premijera, Taro Aso, smatra da bi Japan i Indija trebalo da ojačaju vojnu i pomorsku saradnju jer obje zemlje imaju teritorijalni spor s Kinom
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 12:58h

Japan u posljednjih 1.500 godina nije imao glatke odnose sa Kinom, izjavio je zamjenik japanskog premijera Taro Aso tokom posjete Indiji.

"Indija ima kopnenu granicu sa Kinom, a Japan ima pomorske kontakte (sa Kinom), ali u posljednjih 1.500 godina i više nije bilo perioda kad su naši odnosi sa Kinom bili naročito glatki", kazao je Aso, a prenosi indijska štampa.

Japanski zvaničnik je ovu izjavu dao na sastanku sa indijskim biznismenima u Nju Delhiju, usred pojačanih tenzija između Japana i Kine zbog spornih ostrva u Istočnokineskom moru, koja su pod kontrolom Tokija.

Aso, bivši premijer, tokom sastanka u indijskoj prijestonici odgovarao je na nagovještaje da bi Japan i Indija trebalo da ojačaju vojnu i pomorsku saradnju jer obje zemlje imaju teritorijalni spor sa Kinom, prenio je AFP.

Japanski zvaničnik je, pored toga, pozvao da se uspostavi bliska saradnja u domenu odbrane između Japana, Australije, Indije i SAD, kako bi se obezbijedila regionalna stabilnost.

Galerija

Bonus video: