Maduro: Obama je veliki šef svih đavola

Obama nije želio u intervjuu za "Univision" da kaže da li SAD priznaju Nikolasa Madura kao pobjednika predsjedničkih izbora, održanih prošlog mjeseca u Venecueli
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 12:42h

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro oštro je kritikovao američkog predsjednika Baraka Obamu, nazvavši ga "velikim šefom svih đavola".

"Obama se iz centralne Amerike oglašava gomilom drških primjedbi. On daje naređenja i blagoslov fašističkoj desnici da napada demokratiju u Venecueli", rekao je Maduro u subotu, nakon što je Obama odbio da prizna njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima.

"Ali mi ovdje branimo naše institucije, mir, demokratiju, venecuelanski narod, a možemo da sjednemo i razgovaramo sa svima, čak i sa velikim šefom svih đavola: Obamom", kazao je Maduro.

Obama, koji se nalazi u posjeti Kostariki, nije želio u intervjuu za američku mrežu na španskom jeziku "Univision" da kaže da li SAD priznaju Nikolasa Madura kao pobjednika predsjedničkih izbora, održanih prošlog mjeseca u Venecueli.

On je samo naveo da čitav region poslije kontroverznih izbora 14. aprila posmatra "nasilje, proteste, suzbijanje opozicije".

Barak Obama (Foto: Beta/AP)

"Naš opšti stav je da građani Venecuele treba sami da izaberu lidere na legitimnim izborima. Naš pristup nije ideološki. On je zasnovan na pojmu naših osnovnih principa ljudskih prava, demokratije, slobode informisanja i okupljanja. Da li se oni poštuju? Ima izvještaja da nisu u potpunosti poštovani poslije izbora", kazao je Obama.

Maduro je porazio opozicionog lidera Enrikea Kaprilesa, bar prema zvaničnim podacima, sa minimalnom razlikom u broju glasova. Međutim, Kapriles ne priznaje poraz, tvrdeći da je bilo nepravilnosti.

U Venecueli je situacija napeta od izbora, a vlada kaže da je devet ljudi poginulo u protestima koji su održavani nekoliko dana poslije izbora.

Oštar verbalni napad Madura na aktuelnog američkog predsjednika podsjeća na slične kritike njegovog prethodnika, pokojnog Uga Čavesa, koji je, između ostalih uvreda, bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša mlađeg takođe često nazivao "đavolom".

Galerija

Bonus video: