Pentagon razvija super-bombu od 13 tona

Američki oficiri žele da raspolažu razornim oružjem za slučaj da propadnu diplomatski napori da se Iran odgovori od razvoja nuklearnog oružja
9 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 07:40h

Pentagon radi na ogromnoj bombi, težoj od 13 tona, koja bi Amerikancima omogućila da razore najutvrđeniji iranski nuklearni kompleks ukopan u planine na sjeveru Irana, piše Wall Street Journal.

Taj list je objavio da su Sjedinjene Države odlučile da razviju super-bombu koja bi bila sposobna da probije nekoliko betonskih slojeva izgrađenih za zaštitu Fordoa, izuzetno utvrđenog podzemnog iranskog kompleksa za obogaćivanje urana.

Američki oficiri žele da raspolažu razornim oružjem za slučaj da propadnu diplomatski napori da se Iran odgovori od razvoja nuklearnog oružja, piše Wall Street Journal, a istovremeno žele da spriječe Izrael da izgubi živce i sam krene u napad. Američki stručnjaci intenzivno rade na super razornom novom oružju.

Američki oficiri žele da raspolažu razornim oružjem za slučaj da propadnu diplomatski napori da se Iran odgovori od razvoja nuklearnog oružja, piše Wall Street Journal, a istovremeno žele da spriječe Izrael da izgubi živce i sam krene u napad. Američki stručnjaci intenzivno rade na super razornom novom oružju

Na videosnimci je prikazano kako novo oružje udara o zemlju, a potom slijedi snažna podzemna detonacija.

Najnovija verzija najveće američke konvencionalne bombe teška je čak 13.600 tona i nosi naziv Massive Ordnance Penetrator, MOP.

Novo oružje u odnosu na dosadašnje ima niz poboljšanja: ima još snažniju moć proboja, bolji upravljački sistem...

Bonus video: