Skoro 2.000 vatrogasaca bori se protiv požara u Kaliforniji

Požar koji je izbio u četvrtak skoro je utrostručio površinu u posljednja 24 časa i sada zahvata oko 110 kvadratnih kilometara
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2013. 20:20h

Skoro 2.000 vatrogasaca bori se danas sa velikim požarom na obali južne Kalifornije koji prijeti hiljadama kuća u blizini Malibua, na oko šezdeset kilometara zapadno od Los Anđelesa.

Požar koji je izbio u četvrtak skoro je utrostručio površinu u posljednja 24 časa i sada zahvata oko 110 kvadratnih kilometara.

Vatrogasci koriste vozila, avione, buldožere u drugu opremu da se izbore s vatrom.

Na svojoj Fejsbuk stranici vatrogasci oblasti Ventura naveli su da su danas, poslije prekida tokom noć, nastavljene operacije iz vazduha kao podrška vatrogascima na zemlji.

Foto: Reuters

Skoro 2.000 vatrogasaca koji su došli iz Los Anđelesa i drugih obližnjih gradova bori se od jutros protiv vatrene stihije, njihov broj je dupolo veći nego sinoć, naveli su vatrogasci.

Požar prijeti da zahvati oko 4.000 kuća, ali je zbog napora vatrogasaca, jutros po lokalnom vremenu, bilo oštećeno samo 15 kuća dok ni jedna nije bila uništena.

Zbog požara juče je zatvoren dio autoputa duž Pacifika dug 13 kilometara, ali danas je ponovo otvoren.

Foto: Reuters

U dijelu Kalifornije gdje prijeti opasnost od požara evakuisano je stanovništvo, lokalna štampa prenosi da se u tom pojasu nalaze kuće glumaca Džejmi Foksa i Toma Seleka.

Požari u Kaliforniji češće se događaju u septembru i oktobru, kada je rastinje suvo poslije ljetnjih vrućina, ali je tokom čitave protekle godine bila jaka suša zbog čega je najvjerovatnije i izbio požar, navodi BBC.

Foto: Reuters

Ove nedjelje jaki vjetrovi i visoke temperature od oko 30 stepeni Celzijusa izazvale su više požara u ovoj američkoj državi.

Galerija

Bonus video: