SAD pooštravaju kontrolu stranih studenata

Odsjek se našao na udaru kritika jer nije ispravno provjerio studentski status prijatelja jednog od osumnjičenog za bombaški napad u Bostonu
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2013. 10:33h

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost se našlo na udaru kritika jer nije provjerilo studentski status Kazahstanca optuženog da je povezan sa bombaškim napadom na maratonu u Bostonu, postrožilo je postupak dozvoljavanja ulaska u zemlju strancima sa studentskim vizama, izjavio je u petak američki službenik.

Odsjek za carine i zaštitu granica Ministarstva izdao je dopis u kome od službenika traži provjeru svih studenata sa bazom podataka SEVIS o međunarodnim studentima i školama, kazao je službenik koji je vidio dopis. Odsjek se našao na udaru kritika jer nije ispravno provjerio studentski status Azamata Tazajakova, prijatelja jednog od osumnjičenog za bombaški napad, kada je u januaru ilegalno ušao u zemlju sa studentskom vizom.

Kadjirbajev, Tazanjakov i Džohar Carnajev, Foto: Twitter

Tazajakovu, koji je imao studentsku vizu koja je važila do 30. avgusta, dozvoljen je ulazak u Sjedinjene Države 20. januara. On je jedan od trojice prijatelja bostonskog bombaša Džohara Carnajeva koji je optužen za ometanje istrage zbog sakrivanja ranca i pirotehničkih sredstava iz studentske sobe. Carinik nije znao da je Tazajakov 4. januara ispisan sa Univerziteta u Masačusetsu zbog akademskih razloga. Studentska viza prestaje da važi kada je student otpušten iz škole ili se nije ponovno upisao.

Kako se američki san pretvorio u košmar >>>

Vlasti optužuju Carnajeva i njegovog starijeg brata za bombaške napade u Bostonu 15. aprila u kojima su ubijene tri osobe, a ranjeno 264. Džohar Carnajev, star 19 godina, uhapšen je 19. aprila, dok je njegov brat, Tamerlan Carnajev, star 26 godina, ubijen u pucnjavi

"Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost reformiše sistem studentskih viza kako bi se osiguralo da carinici imaju ažurirane sve relevantne informacije o studentskim vizama u stvarnom vremenu", navodi se u saopštenju.

To ministarstvo je osnovano nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. kako bi riješilo probleme u sistemu imigracije.

Vlasti optužuju Carnajeva i njegovog starijeg brata za bombaške napade u Bostonu 15. aprila u kojima su ubijene tri osobe, a ranjeno 264. Džohar Carnajev, star 19 godina, uhapšen je 19. aprila, dok je njegov brat, Tamerlan Carnajev, star 26 godina, ubijen u pucnjavi.

Galerija

Bonus video: