Svi obećavaju da će odustati od nuklearnog oružja, a zveckaju njim

Tokom dvonedjeljnih pregovora o ocjeni procesa sprovođenja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 1970. glavna pažnja je bila usmjerena na nuklearni program Irana
0 komentar(a)
Nuklearna eksplozija, Nuklearno oružje, Foto: Shutterstock
Nuklearna eksplozija, Nuklearno oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2013. 16:34h

U Ženevi okončana runda svjetskih pregovora o nuklearnom oružju. Učesnici upozorili da se nuklearno oružje širi, uprkos obećanjima da će se od njega odustati.

Tokom dvonedjeljnih pregovora o ocjeni procesa sprovođenja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 1970. glavna pažnja je bila usmjerena na nuklearni program Irana, za koji ta zemlja insistira da je u mirnodopske svrhe i na Sjevernu Koreju koja je sprovela provokativna nuklearna testiranja, prenijela je agencija AP .

Pripremajući se za sljedeće veliko preispitivanje sprovođenja tog sporazuma u 2015, mnoge zemlje su saopštile da produženje važenja tog sporazuma na neodređeno vrijeme u 1995. ne znači da pojedine zemlje mogu da trajno posjeduju nuklearno oružje.

Neke od njih su navele da razmatraju korišćenje nuklearnog oružja jedino u ekstremnim okolnostima i u saglasnosti sa međunarodnim humanitarnim propisima. Druge su, pak, predočile da bi bilo kakvo korišćenje takvog oružja predstavljalo kršenje tih zakona.

Bonus video: