Braća Carnajev prvobitno planirali da napad izvedu 4. jula

Međutim, odlučili su ranije da napadnu jer su eksplozivne naprave uspjeli napraviti brže nego što su planirali, rekli su zaposleni u službi bezbjednosti
3 komentar(a)
Džohar Carnajev, Tamerlan Carnajev, Foto: Beta/AP
Džohar Carnajev, Tamerlan Carnajev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2013. 15:11h

Braća Carnajev, osumnjičena za bombaški napad na bostonskom maratonu 15. aprila, prvobitno su napad planirali da sprovedu 4. jula.

Međutim, odlučili su ranije da napadnu jer su eksplozivne naprave uspjeli napraviti brže nego što su planirali, rekli su zaposleni u službi bezbjednosti.

List "New York Times" je u četvrtak objavio da je 19-ogodišnji Džohar Carnajev istražiocima rekao da su on i njegov 26-ogodišnji brat Tamerlan, koji je poginuo u sukobu s policijom, razmišljali da izvrše samoubilački napad na Dan nezavisnosti, nacionalni praznik SAD-a 4. jula, ali su se odlučili za napad bombom kućne izrade.

"Braća porijeklom iz Čečenije bombe su napravili u Tamerlanovom stanu u Kembridžu, u Masačusetsu, brže nego što su planirali te odlučili da napadnu 15. aprila, na Dan patriota u Masačusetsu", istakli su istražioci.

U eksplozijama dvije bombe u Bostonu 15. aprila blizu ciljne crte tradicionalnog Bostonskog maratona ubijene su tri osobe a 264 ranjeno. Ciljnu crtu maratona izabrali su u vožnji Bostonom tražeći odgovarajuće mjesto napada, po Džoharovim izjavama.

Bonus video: