Gdje su nestali somalijski pirati?

U izvještaju Kontakt grupe, pripremljenom za UN, konstatuje se da je tome doprinijela bolja međunarodna sararadnja i stroge zatvorske kazne
2 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 18:02h

Borba protiv somalijskih pirata bila je toliko efikasna, da u posljednjih skoro godinu dana nije bilo otmica brodova, rekla je američki diplomata Dona Li Hopkins, predsjednica Međunarodne kontakt grupe za suzbijanje piraterije u Adenskom zalivu.

Ona procjenjuje da su tome doprinijeli zajednički napori međunarodnih pomorskih snaga i povećanje bezbjednosti na brodovima, čijim su se posadama pridružili posebni naoružani stražari, ali i činjenica da je uhapšeno 1.140 somalijskih pirata, koji duge zatvorske kazne služe u 21 zemlji.

Prema podacima Međunarodnog pomorskog biroa, broj otetih brodova smanjuje se iz godine u godinu, piše Gardijan, pozivajući se na podatke Asošijeted presa.

Somalijski pirati oteli su 46 brodova u 2009, 47 u 2010, ali samo 25 u 2011, što ukazuje da su preduzete bezbjednosne mjere dale rezulate. Dok je u 2011. godini bilo čak 237 piratskih napada u Adenskom zalivu, u 2012. napadnuto je 75 plovila, od čega su pirati uspjeli da otmu samo 14 brodova.

Posljednja uspješna otmica dogodila se 12. maja prošle godine u blizini obale Somalije, podsjetila je Hopkinsova, najavljujući da će u srijedu iduće sedmice u UN Kontakt grupa za borbu protiv piraterije zvanično saopštiti postignute rezultate i dalje poteze u obezbjeđivanju sigurnosti pomorske plovidbe od napada.

Zamjenik predsjednika Kontakt grupe danski diplomata Tomas Vinkler kaže da nema mjesta za pretjerano zadovoljstvo, jer pirati i dalje imaju svoja uporišta u Somaliji, a milioni dolara koji su dati za otkup posada i brodova posebno djeluju primamljivo mladim ljudima u ovoj siromašnoj zemlji.

Za posljednji oteti brod, grčki tanker pun sirove nafte, koji je oslobođen tek prije mjesec dana, poslije 11 mjeseci pregovora, isplaćen je rekordni otkup od skoro 15 miliona dolara.

"Broj aktivnih pirata je možda oko 3.000. Obeshrabruju ih stalne patrole brodova NATO-a, EU, Kine, Rusije i drugih zemalja, ali oni i dalje lutaju Indijskim okeanom, Crvenim morem i Adenskim zalivom u potrazi za plijenom", rekao je Vinkler.

On nije želio da komentariše kako je Kontakt grupa sigurna da se do 12. maja, kada se navršava godinu dana od posljednje uspješne otmice broda, neće dogoditi nova.

"Neću da brojim dane. Svaki dan bez uspješnog piratskog napada je dobar dan.", rekao je Vinkler.

Bonus video: