OD 6 - 30. maja

Nove vojne vježbe SAD i saveznika u Persijskom zalivu

Najavljene vojne manevre SAD i saveznika u Persijskom zalivu Iran i Rusija vide kao provokaciju uoči izbora u Iranu i dodatni pritisak na region
0 komentar(a)
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2013. 10:53h

SAD će sa preko 30 saveznika, uključujući Britaniju i zalivske monarhije, održati vojne vježbe na prostoru Persijskog zaliva u trajanju od 6. do 30. maja. Saveznici ističu da je cilj vježbi uvježbavanje potrage za minama i zaštita komercijalnih brodova. Ruski politički analitičari, s druge strane, smatraju da se radi o provokaciji Irana neposredno uoči održavanje predsjedničkih izbora u Iranu 14-og juna.

Učesnici vojnih vježbi okupiće se prvo u Bahreinu.

Šef islamskog komiteta u Rusiji, Gejdar Džemal, komentarisao je najavljenu vojnu vježbu sljedećim riječima: "Američki zvaničnici znaju da Iran neće reagovati agresivno, ali žele da arapske države okrenu protiv Irana i izoluju ga što je više moguće".

Stanisalav Ivanov iz ruskog centra za međunarodnu sigurnost, rekao je: "Ove vježbe su provokacija na globalnoj ravni. Ne samo da se ovime želi izvršiti pritisak na Iran, ovim vježbama se takođe vrši dodatni pritisak i na Siriju."

"Američke vojne vježbe dolaze u vrijeme naoružavanja čitave regije, konstantne prisutnosti na Bliskom istoku i podrške novim konfliktima u regiji. Svaka masovna operacija koju predvodi SAD rizikuje izbijanje novog sukoba", rekao je Ivanov.

Iz Teherana su poručili da se sva kretanja u Zalivu prate i da Iran neće dopustiti da bilo ko upadne na njegovu teritoriju.

Preporučujemo za Vas