Kako se američki san pretvorio u košmar

Rojters piše da nije postojalo ništa očigledno što bi ukazivalo da će on jednog dana pomoći osumnjičenom bombašu
13 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2013. 20:15h

Odlazak na studije u Sjedinjene Države bio je ostvarenje sna za kazahstanske studente Diasa Kadirbajeva i Azamata Tažajahova, bijeg od strogo kontrolisanog života pod autoritarnim režimom u njihovoj centralnoazijskoj domovini.

Vijest da su uhapšeni na osnovu optužbi za ometanje istrage povodom bombaških napada u Bostonu kako bi pomogli svom prijatelju Džoharu Carnajevu, mnogi u bivšoj sovjetskoj republici su dočekali s nevjericom, prenio je Rojters.

Tažajahov je imao privilegovano odrastanje i pohađao je elitnu školu u prijestonici Astana. Kadirbajevu je škola išla slabije, u komercijalnom centru Alma Ata, ali je bio oduševljen kada je dobio zeleno svjetlo za odlazak u SAD.

Tazajakov i Kadirbajev

Rojters piše da nije postojalo ništa očigledno što bi ukazivalo da će on jednog dana pomoći osumnjičenom bombašu.

„Ovdje je učio godinu. Nije se isticao ni u jednoj oblasti,“ rekao je Juri Dovgal, zamjenik direktora škole koju je Kadirbajev pohađao u Alma Ati.

Na pitanje o Kadirbajevljevim vjerskim ubjeđenjima, rekao je. „Nikad nije bilo ništa poput toga. Samo nedostatak tačnosti.“

Tažajahov i Kadirbajev, obojica 19-godišnjaci, optuženi su za zavjeru za ometanje pravde time što su sakrili ranac i petarde koje su našli u Carnajevljevoj studentskoj sobi. Prijeti im do pet godina zatvora.

Roditelji ih brane

Od kada je stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991, Kazahstanom vlada Nursultan Nazabajev, koji ne toleriše nikakvo neslaganje niti pokazuje znakove popuštanja kontrole nad ovim najvećim proizvođačem nafte u Centralnoj Aziji.

„Šokirani smo. Svi znaju mog sina. Nikad se ni sa kim nije pobio,“ rekao je Tažajahovljev otac Amir Ismagoulov za jednu lokalnu televiziju. „Nikad nije bio u kontaktu sa ekstremistima. Ne ide u džamiju ako mi ne idemo ili iz nekog drugog razloga. U SAD-u nikad nije bio u džamiji.“

Intervju je snimljen nedjelju prije nego što su mladići uhapšeni u vezi sa napadima u Bostonu. Ismagoulov je komentarisao hapšenje svog sina i Kadirbajeva na osnovu sumnje da su prekršili uslove za dobijanje američke vize bježanjem sa časova.

I Kadirbajevljev otac je branio svog sina u razgovoru za lokalnu TV ove nedjelje.

„Ovog ljeta je trebalo da polaže ispite...Stigao je poziv sa univerzieta i svi su bili srećni,“ rekao je Murat Kadirbajev pošto je njegov sin ispitan u vezi sa bombaškim napadima prošlog mjeseca.

„Pošto se moj sin družio sa Carnajevim u studentskom domu, postali su osumnjičeni. Međutim, oslobođenu su nakon 12 sati jer nisu imali nikakve veze sa tim događajima.“

Ono u šta nema sumnje je da su obojica poznavali Carnajeva, etničkog Čečena koji je živio na Sjevernom Kavkazu.

I Kadirbajev i Tažajahov su se slikali sa Carnajevim na svojim profilima na društvenoj mreži VKontakte.

Kadirbajev na svom profilu navodi islam kao pogled na svijet i kaže da je glavna stvar u životu „učiniti svijet savršenim“.

Njihovi profili pokazuju da su zaljubljenici u muziku i auta, i nema očiglednih znakova koji bi mogli ukazivati na ekstremistička ubjeđenja.

Kadirbajeva su prijatelji i rođaci opisali kao društvenog i uvijek spremnog da pomogne drugima.

Ministarstvo spoljnih poslova Kazahstana je izdalo juče saopštenje, u kojem je osudilo svaki oblik terorizma i navelo da sarađuje sa SAD u istrazi povodom napada. Međutim, mnogi u Kazahstanu su zapanjeni.

„To ne znači da su umiješani. Možda nisu znali da su Carnajevi teroristi, rekao je student Timur.

Studentkinja iz Alma Ate, koja se predstavila kao Meruert, rekla je: „Mislim da su nedužni, da nisu umiješani ni na koji način. Samo su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, sa pogrešnim ljudima.“

Dopisivali se nakon napada

Carnajev je bio u kontaktu s jednim od trojice juče uhapšenih momaka nakon terorističke akcije u tom gradu.

Prema navodima agencije AP, Dias Kadirbajev je poslao SMS poruku svom drugu Džoharu, kada se na televiziji pojavila slika osobe koja se sumnjičila za napad.

On mu je tada napisao da liči na bombaša, na šta mu je Carnajev odgovorio sa LOL (smijem se glasno), skraćenicom koja se često koristi za smijeh ili šalu u internet komunikaciji.

Takođe, Carnajev je tada napisao "bolje nemoj da mi šalješ više poruke", što je Kadirbajev shvatio kao šalu, piše AP, pozivajući se na izvještaj FBI.

Kadirbajev i Azamat Tažajahov, obojica iz Kazahstana, koji su u Americi boravili na osnovu studentske vize, terete se da su nakon toga otišli kod Carnajeva u sobu, odakle su odnijeli i bacili prazne patrone za vatromete, iz kojih je, prema navodima FBI, Carnajev izvadio barut korišćen za napade.

Prema prijavi FBI, Kadirbajev je u tom trenutku shvatio da je Carnajev umiješan u napad, pa je odlučio da "pomogne drugu da bi izbjegao da se nađe u nevolji".

Dvojica drugova osumnjičenog Carnajeva su, zajedno sa Robelom Filiposom, iz sobe odnijeli i laptop koji je on koristio, ali nije poznato šta se sa njim dogodilo.

Tažajahov je istražiteljima FBI priznao da je oko mjesec dana prije napada Carnajev tokom jedne večere rekao da zna kako da napravi bombu.

Filipos

Njihovi advokati, međutim, kažu da oni nemaju nikakve veze sa napadom i da su bili šokirani kao i svi drugi kada se to dogodilo.

Trećeoptuženi Robel Filipos tereti se za davanje lažne izjave prilikom isljeđivanja i pitanja u vezi sa odnošenjem stvari iz sobe Džohara Carnajeva. Sva trojica su zadržana u pritvoru do sljedećeg pojavljivanja u sudu 14. maja.

Kazahstanskim državljanima prijeti kazna do pet godina, a Filiposu do osam godina zatvora.

Galerija

Bonus video: