Obama: Potrebne činjenice za odluku o Siriji

Obama je rekao da dokazi s kojima sada raspolaže o upotrebi hemijskog oružja ne ukazuju na to da treba odlučivati o brzoj američkoj vojnoj akciji
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.05.2013. 07:51h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je za odluku o eventualnom odlučnijem vojnom ili diplomatskom odgovoru na sirijsku krizu potrebno da ima preciznije informacije o navodnom korišćenju hemijskog oružja u Siriji.

"Sada imamo dokaze da je hemijsko oružje korišćeno u Siriji, ali ne znamo kako je korišćeno, kada je korišćeno i ko ga je koristio"

Na konferenciji za novinare povodom 100 dana od početka drugog predsjedničkog mandata, Obama je u utorak rekao da dokazi s kojima sada raspolaže o konfliktu u Siriji i upotrebi hemijskog oružja ne ukazuju na to da treba odlučivati o brzoj američkoj vojnoj akciji.

On je apelovao na Ujedinjene nacije da istraže situaciju.

"Sada imamo dokaze da je hemijsko oružje korišćeno u Siriji, ali ne znamo kako je korišćeno, kada je korišćeno i ko ga je koristio", rekao je Obama.

Obama je rekao da kada odlučuje o američkoj nacionalnoj bezbjednosti i eventualnom odgovoru na korišćenje hemijskog oružja u Siriji, "mora da bude siguran da zna sve činjenice" i da "to od njega očekuje američki narod".

Predsjednik SAD je dodao da bi, ako se utvrdi da je režim predsjednika Sirije Bašara el-Aasada koristio hemijsko oružje, "moralo ponovo da se razmotre sve opcije koje su na raspolaganju".

Bonus video: