Savjet Ujedinjenih nacija kritikuje ruski zakon o NVO

"Zabrinuti smo zbog propisa koji ograničavaju civilno društvo", poručuju iz UN
0 komentar(a)
Moskva, demonstracije, Foto: Beta/AP
Moskva, demonstracije, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.05.2013. 07:12h

Novi ruski zakon o nevladinim organizacijama našao se u Savjetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava na meti zapadnih kritičara, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, koje pozivaju na njegovo ukidanje, javio je Rojters.

Britanski diplomata Robert Last je izrazio zabrinutost "posljednjim razvojem događaja u Ruiji"

"Zabrinuti smo zbog propisa koji ograničavaju civilno društvo, uključujući aktiviste za ljudska prava, koji se koriste radi opravdavanja talasa nenajavljenih inspekcija organizacija civilnog društva", rekla je ambasadorka SAD Ajlin Čemberlen Donahju.

"Vašington preporučuje uklanjanje propisa koji ograničavaju civilno društvo od primanja međunarodnih donacija i da (ruske vlasti) prestanu sa nenajavljenim inspekcijama usmjerenim na zastrašivanje organizacija civilnog društva", rekla je ona.

Donahjuova je ukazala da zabrinjavaju i "proizvoljna hapšenja i procesuiranje mirnih demonstranata i opozicionih lidera“.

Britanski diplomata Robert Last je izrazio zabrinutost "posljednjim razvojem događaja u Ruiji, posebno zakonodavnim potezima usmjerenim na kontrolu civilnog društva, restrikcije političke opozicije i marginalizaciju manjinskih grupa“.

Rusija neće ispunjavati preporuke

Ruski ministar pravde Aleksandar Konovalov izjavio je, međutim, da Rusija neće ispunjavati preporuke o ukidanju zakona o NVO i drugih zakona, koje su iznijele delegacije nekoliko zemalja u Savjetu, prenio je Itar-Tass.

"Kazne se izriču jedino ukoliko odredbe zakona nisu poštovane"

"Ne smatramo nužnim ispunjavanje preporuka koje od nas traže hitno ukidanje tih zakona", rekao je Konovalov, objašnjavajući da se radi o "između ostalog, zakonima koji regulišu rad NVO, ograničavaju širenje opasnih infromacija na internetu, određuju način mitingovanja, marširanja i okupljanja“.

Ističući da su dvuhe trećine današnjih preporuka bile pozitivne, mnoge od njih su imale "tendenciozan karakter, udaljen od stvarnosti“. Konovalov je dodao da zakon o NVO "ne može biti smatran ograničavanjem aktivnosti organizacija“.

"Kazne se izriču jedino ukoliko odredbe zakona nisu poštovane. Sankcije se izriču samo ako postoji razlog. Mi znamo naše probleme ne lošije od kolega u UN i zainteresovani smo za garancije ljudskih prava u našoj zemlji daleko više nego bilo ko drugi", rekao je on.

Iznijeto više od 400 preporuka

Itar-Tass navodi da je tokom razmatranja ruskog izvještaja o stanju ljudskih prava, u okviru periodičnog pregleda, bilo iznijeto više od 400 preporuka, a pravo na istupanje iskoristile su delegacije više od 100 zemalja.

U četvrtak, 2. maja, biće usvojen konačni dokument o ruskom izvještaju, gdje će biti pomenute i klasifikovane po blokovima sve izrečene preporuke, a predstavnik Rusije će reći koje od preporuka će Moskva uvažiti odmah, koje odbacuje a za koje joj je potrebno vrijeme da odgovori.

U septembru, na 24. sjednici Savjeta ove godine, prije nego što periodični pregled bude usvojen, ruska delegacija će odgovoriti na sve predstavljene preporuke.

Bonus video: