Amerikanci većinom protiv vojne intervencije u Siriji i S.Koreji

Mnogi Amerikanci na vrh liste problema stavljaju privredu i zaposlenje, dok su spoljnopolitička pitanja u zapećku
0 komentar(a)
Američki vojnici, marinci, Foto: Beta/AP
Američki vojnici, marinci, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.04.2013. 14:50h

Većina Amerikanaca protivi se vojnoj intervenciji SAD u Siriji i Sjevernoj Koreji, posebno zato što ekonomski problemi potiskuju ostala pitanja, pokazala je najnovija anketa lista "New York Times" i televizijske mreže "CBS".

Dok američka javnost trenutno ne podržava direktnu vojnu akciju u te dvije zemlje, 70 odsto ispitanika izjasnilo se da podržava upotrebu bespilotnih letjelica u akcijama protiv terorista u drugim zemljama, piše danas "New York Times" na svojoj internet stranici.

Interesovanje za građanski rat u Siriji je splasnulo - događaje u toj zemlji pažljivo prati 39 odsto ispitanika, što je za 15 odsto manje u odnosu na rezultate ankete koju je "CBS" sproveo u martu, prije bombaškh napada na Bostonskom maratonu.

Od ispitanih, 62 odsto kaže da SAD nemaju odgovornost da učine nešto u pogledu sukoba režimskih snaga i pobunjenika u Siriji, dok se četvrtina ne slaže s tim stavom.

U pogledu Sjeverne Koreje, 56 odsto kaže da ta zemlja predstavlja prijetnju koja za sada ne zahtijeva vojnu intervenciju, 15 odsto da situacija zahtijeva trenutnu akciju SAD, a 21 odsto da od te zemlje ne prijeti nikakva opasnost.

Mnogi Amerikanci na vrh liste problema stavljaju privredu i zaposlenje, dok su spoljnopolitička pitanja u zapećku.

Privreda je glavni problem zemlje za četiri od 10 Amerikanaca, dok je samo jedan odsto na prvo mjesto stavilo spoljnu politiku.

Bonus video: