Vratilo se 43 južnokorejskih radnika iz Kesonga, ostalo sedam

Nije jasno kada će se preostalih sedam Južnokorejaca vratiti u zemlju, pošto se ne zna kada će biti održani pregovori
0 komentar(a)
Kesong, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Kesong, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.04.2013. 08:58h

Većina radnika iz Južne Koreje vratila se u svoju zemlju iz industrijske zone Kesong, koja je na teritoriji Sjeverne Koreje, a preostalih sedam je ostalo da pregovara u vezi sa neisplaćenim zaradama.

U jeku visokih tenzija, Sjeverna Koreja je početkom mjeseca zamrzla aktivnosti u Kesongu

Kako je saopštilo Ministarstvo za unifikaciju u Seulu, 43 pripadnika južnokorejskog personala kasno sinoć je počelo da napušta Kesong, industrijsku zonu kojom zajednički upravljaju Sjeverna i Južna Koreja.

Granicu su prešli nešto poslije ponoći. Nije jasno kada će se preostalih sedam Južnokorejaca vratiti u zemlju, pošto se ne zna kada će biti održani pregovori o neisplaćenim zaradama.

Njihovim odlaskom potpuno će se isprazniti kompleks Kesong, prvi put otkako je otvoren 2004. godine. To bi moglo voditi trajnom zatvaranju Kesonga - posljednjeg simbola međukorejske saradnje.

Zamrznute aktivnosti u Kesongu

U jeku visokih tenzija, Sjeverna Koreja je početkom mjeseca zamrzla aktivnosti u Kesongu, povukavši svih svojih 53.000 radnika i zabranivši južnokorejskim menadžerima da ulaze u kompleks.

Sankcije su prvo pooštrene zbog sjevernokorejskog lansiranja satelita u svemir pomoću balističke rakete dugog dometa

Takođe je zabranjeno i snabdijevanje kamionima iz Južne Koreje. Ta zemlja je u subotu počela da povlači svoje osoblje iz Kesonga, pozivajući se na manjak hrane i ljekova, nakon što je Sjeverna Koreja odbila da razgovara o sudbini kompleksa.

Iako je Sjeverna Koreja zaprijetila SAD i Južnoj Koreji "svetim nuklearnim ratom", zatvaranje Kesonga je njen najznačajniji vid protesta zbog zajedničkih manevara američke i južnokorejske vojske i dvostrukog uzastopnog pooštravanja sankcija Ujedinjenih nacija.

Sankcije su prvo pooštrene zbog sjevernokorejskog lansiranja satelita u svemir pomoću balističke rakete dugog dometa, a ubrzo zatim i zbog podzemne nuklearne probe koju je Sjeverna Koreja izvela u znak prkosa sankcijama.

Pjongjang odnedavno pokazuje znake da je voljan da pregovara uprkos ratobornoj retorici.

Bonus video: