Seul tvrdi da Pjongjang priprema veliku vojnu vježbu

Sjeverna Koreja se priprema da izvede veliku vojnu vježbu duž obala Žutog mora, javila je danas južnokorejska novinska agencija Jonhap
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja vojska, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2013. 08:45h

Postoje znakovi da bi Sjeverna Koreja mogla da izvede vojnu vježbu oko lučkog grada Nampo u Južnoj Pjongan provinciji, uz korišćenje aviona i artiljerijskih jedinica na kopnu, naveo je izvor iz južnokorejske vlada pozivajući se na bezbjednosne podatke.

"Nije moguće utvrditi kada će vježbe zapravo početi, ali postoji indicija da Sjever može da se odluči da upotrijebi kratkodomentne rakete kao dio svoje demonstracije sile", naveo je neimenovani južnokorejski zvaničnik, navodi novinska agencija Jonhap.

Sjeverna Koreja bi mogla da lansira rakete kratkog dometa pošto nije do kraja izvela lansiranje svojih balističkih raketa srednjeg dometa (IRBMs) koje su bile upućene na istočnu obalu.

Seul i Vašington su detektovali raspoređivanje dva pokretna lansera "Musudan IRBMs" i upozorili da bi lansiranje tih raketa dodatno podiglo tenzije na Korejskom poluostrvu.

Vašington i Seul redovno održavaju vojne vježbe u regionu, za koje tvrde da su isključivo odbrambene prirode. Sjeverna Koreja je pojačala ratobornu retoriku prema SAD i Južnoj Koreji posljednjih mjeseci uz tvrdnju da vojna vežba "Mladi orao" predstavlja pripremu za invaziju na Sjever.

Istovremeno je Pjongjang pojačao vojne aktivnosti posljednjih mjeseci, posebno od decembra prošle godine kada je izveo lansiranje rakete dugog dometa, koje je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija kaznio proširenjem sankcija Sjevernoj Koreji.

Bonus video: