Indijski premijer ne želi zaoštravanje spora sa Kinom

Indija tvrdi da su kineski vojnici prešli de fakto granicu između dvije zemlje i ušli desetak kilometara unutar indijske teritorije 15. aprila
0 komentar(a)
Indija, protest, Foto: Beta/AP
Indija, protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.04.2013. 15:36h

Granične tenzije između Indije i Kine oko navodnog upada kineskih vojnika u oblast Himalaja koju Indija smatra svojom teritorijom mogu biti riješene, izjavio je indijski premijer Manmohan Sing.

Odnosi dvije susjedne zemlje koje se bore za prevlast na azijskom kontinentu zategnuti su decenijama

"Radi se o lokalizovanom problemu koji mislim da može biti riješen. Imamo plan, ne želimo da zaoštravamo situaciju", rekao je Sing kako prenosi indjska novinska agencija PTI.

Indija tvrdi da su kineski vojnici prešli de fakto granicu između dvije zemlje i ušli desetak kilometara unutar indijske teritorije 15. aprila. Oko 50 kineskih vojnika podiglo je šatore i ima logor u kašmirskoj oblasti Ladah.

Indija je pozvala Kinu da povuče vojnike. Kina je odbacila izvještaje o njenom navodnom upadu na indijsku teritoriju i navodi da je pogranična oblast mirna. Ovo je prva izjava indijskog premijera povodom ovog spora.

Odnosi dvije susjedne zemlje koje se bore za prevlast na azijskom kontinentu zategnuti su decenijama zbog spora oko trasiranja granica na Himalajima. Već četvrt vijeka vode se pregovori o demarkaciji granica, vođeno je 14 rundi pregovora ali za sada bez rezultata.

Bonus video: