Uspješan prvi let Boingovog drimlajnera od zamjene napajanja

Više od 50 drimlajnera povučeno je na servis prethodnih mjeseci. Kada FAA odobri te izmjene na svakom od modela, moći će ponovo da se nađu u upotrebi
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2013. 15:51h

Avion "boing 787" Etiopske aviokompanije letio je danas iz Adis Abebe u Najrobi, što je prvi komercijalni let tog problematičnog Boingovog aviona od kako su zabilježeni problemi u januaru zbog kojih je bio privremeno povučen iz upotrebe.

Let je trajao dva i po sata i Boingov avion, poznat kao drimlajner (Dreamliners), uspješno je sletio u kenijsku prijestonicu.

Američka vazduhoplovna uprava (FAA) nedavno je odobrila novi sistem napajanja za drimlajner, koji je zamijenio prethodni. Stari sistem doveo je dva puta do požara u avionu u incidentima u Japanu.

Udarac za Boing: Sve aviokompanije prizemljile njihove "drimlajnere" >>>

Iako je sistem zamijenjen drugim, inženjer Boinga Ričard Džej Horigan (Richard J. Horigan) rekao je novinarima ove sedmice da pravi razlog otkazivanja napajanja možda nikada neće biti otkriven, jer je sve što je moglo da posluži za utvrđivanje izgorjelo u prethodna dva incidenta.

Više od 50 drimlajnera povučeno je na servis prethodnih mjeseci. Kada FAA odobri te izmjene na svakom od modela, moći će ponovo da se nađu u upotrebi.

Kompanija Boing saopštila je da će početkom maja početi ponovo da isporučuje taj model aviokompanijama u svijetu. Drimlajner je do sada najskuplji Boingov avion. U njegov razvoj uloženo je 32 milijarde dolara, a izbacivanje na tržište odlagano je više puta zbog tehničkih problema.

Avion je predviđen za duge letove i može da primi od 210 do 290 putnika. Dizajniran je tako da troši 20 odsto manje goriva od modela "boing 767", kojeg bi trebalo da zamijeni.

Bonus video: