Šefica diplomatije EU u posjeti Kini

Eštonova se sastala i s novim ministrom odbrane Čangom Vančanom, a kasnije u toku dana razgovaraće i sa Jangom Điječijem
1 komentar(a)
Ketrin Ešton, Foto: Beta/AP
Ketrin Ešton, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.04.2013. 14:04h

Šefica diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton razgovarala je s članovima nove kineske vlade, tokom prve posjete jednog zvaničnika EU Pekingu od promjene kineskog rukovodstva.

EU i Kina su važni trgovinski partneri ali im odnosi redovno remete sporovi oko pristupa tržištu

"Vi ste prvi zvaničnik neke institucije EU koji dolazi u Kinu od stupanja na dužnost nove vlade", rekao je novi ministar spoljnih poslova Vang Ji kada je primio Ketrin Ešton, i u tome vidio značaj koji EU i Eštonova pridaju odnosima Kine i Unije.

Eštonova je odgovorila da je željela da dođe u Kinu što je prije moguće da razgovara o produbljivanju odnosa. U promjeni kineskog vrha prošlog mjeseca Vang Ji je zamijenio Jang Djiječija, koji je postavljen za državnog savjetnika sa uticajem na kinesku diplomatiju.

Eštonova se sastala i s novim ministrom odbrane Čangom Vančanom, a kasnije u toku dana razgovaraće i sa Jangom Điječijem. Ona će sa svojim kineskim domaćinima razgovarati o situaciji u Iranu, Siriji, Sjevernoj Koreji i Avganistanu.

EU i Kina su važni trgovinski partneri ali im odnosi redovno remete sporovi oko pristupa tržištu. Kina takođe nije zadovoljna zbog redovnih evropskih kritika upućenih njenom učinku u poštovanju ljudskih prva i odbacuje ih kao miješanje u njene unutrašnje stvari.

Ketrin Ešton nakon Kine putuje u Mongoliju gdje će potpisati sporazum o partnerstvu i saradnji između EU i te zemlje.

Bonus video: