Kineski brodovi ponovo uplovili u japanske vode

Abe je nedavno zaprijetio da će silom spriječiti svaki pokušaj kineskog iskrcavanja na ostrva
4 komentar(a)
Kineski brodovi, Foto: Beta/AP
Kineski brodovi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.04.2013. 08:38h

Tri kineska broda ušla u teritorijalne vode Japana kod spornih ostrva za koja Peking tvrdi da su njihova, uprkos upozorenju japanskog premijera Šinza Abea.

Abe je nedavno zaprijetio da će silom spriječiti svaki pokušaj kineskog iskrcavanja na ostrva.

Kineski brodovi za nadgledanje mora ušla su u zonu od 12 milja kod ostrva Senkaku, koje Kinezi zovu Diaoju, oko 10 časova prije podne, saopštila je obalska straža, prenio je AFP.

U utorak je osam kineskih brodova uplovilo u sporne vode što je bila najveća kineska flotila koja se našla kod ostrva u jednom danu od kada je Japan nacionalizovao tri ostrva u arhipelagu u septembru i izazvao ljutite proteste Pekinga.

Istovremeno je grupa od 80 japanskih nacionalista na 10 brodova doplovila je tog dana do ostrva, ali ih je japanska obalska straža vratila pošto su kineski brodovi bili u blizini.

Dvije strane su tim povodom razmenile diplomatske proteste i zatražile da brodovi druge strane napuste "njihove" teritorijalne vode oko nenaseljenih ostrva bogatih ribom i kako se vjeruje naftom i gasom.

Zbog plovidbe kineskih brodova japanski premijer Šinzo Abe zaprijetio je da će "silom isterati" svako iskrcavanje Kineza na ostrva. Tokio je, međutim, rekao juče da je s Pekingom otvoren "prozor za dijalog" i da se nada da će biti održani razgovori vojnih zvaničnika dveju zemalja.

Najnovija sukobljavanja oko spornog arhipelaga dolaze u vrijeme povećanih napetosti i diplomatskih protesta Pekinga i Seula zbog posjeta japanskih ministara i skoro 170 poslanika japanskog parlamenta kontraverznom svetilištu Jasukuni, koje Kina i Južna Koreja doživljavaju kao snažan simbol japanske imperijalne prošlosti.

Kina i Južna Koreja su osudile Japan zbog posjete poslanika hramu gde se odaje pošta i za 14 osuđenih japanskih ratnih zločinaca, ocijenivši da je to "namjerno negiranje japanske militarističke osvajačke prošlosti".

Bonus video: