Život u jednom tijelu: Sestre Hensel imaju dvije diplome, ali rade za jednu platu

Abi i Britani su morale da uče kako da postignu kompromis - od toga šta će da jedu, do izbora garderobe
141 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 17:32h

Abi i Britani Hensel, uprkos tome što su sijamske bliznakinje, žive normalno: Završile su fakultet, putuju, imaju posao. Ali, kako izgleda život dvije osobe koje dijele jedno tijelo?

Kao i većina njihovih vršnjaka, 23-godišnje sestre vole da provode vrijeme sa prijateljima, voze, bave se sportom kao što je odbojka - žive život punim plućima.

Jednojajčane bliznakinje iz Minesote, u Sjedinjenim Državama, su završile Betel Univerzitet i planirale da izgrade karijeru kao nastavnice matematike u osnovnoj školi. One imaju odvojene diplome, ali - zarađuju jednu platu.

"Razumijemo da ne može biti drugačije, jer zapravo nas dvije radimo posao jedne osobe", kaže Abi za BBC.

Jednojajčane bliznakinje iz Minesote, u Sjedinjenim Državama, su završile Betel Univerzitet i planirale da izgrade karijeru kao nastavnice matematike u osnovnoj školi. One imaju odvojene diplome, ali - zarađuju jednu platu

"Jedna može da predaje, dok druga nadgleda nastavu i odgovara na pitanja. Zato nas dvije možemo da uradimo više od jedne osobe", kaže Britani.

Njihov prijatelj Kai Džo Hohncke hvali sestrinski timski rad.

"One su dvije različite osobe, ali one jednostavno mogu da rade zajedno", kaže on.

Bliznakinje poznaju jedna drugu tako dobro da im se često događa da jedna završi rečenicu one druge.

Abi i Britani imaju odvojena pluća, dva srca, dva stomaka, ali jedan reproduktivni sistem i od ranih godina su učile da koordinišu svoje tijelo - Abi je kontrolisala desnu, a Britani lijevu stranu.

Dva pasoša, jedna avionska karta

One su i različite visine - Abi je visoka 1.57m, dok je njena sestra Britani niža - 1.47m.

Pošto su i njihove dvije noge različite dužine, Britani nosi posebnu obuću kako bi održavale balans.

Sestre su morale da uče kako da postignu kompromis u svemu - od toga šta će da jedu, do stvari kao što je njihov društveni život te izbor garderobe koju nose.

"Mi definitivno imamo različite stilove", kaže Abi.

A to nisu jedine razlike među sestrana Abi i Britani: Britani se plaši visine, Abi ne. Abi interesuju matematika i nauka, dok Britani više voli umjetnost.

One drugačije reaguju i na kafu: Nakon nekoliko šoljica kafe, broj otkucaja Britaninog srca se povećava. Kafa ne utiče na srce druge sestre.

Njih dvije imaju i različitu tjelesnu temperaturu - čak, kaže Abi, većinu vremena njihove ruke nisu iste temperature. Abine ruke su vruće.

Iako imaju normalan porodični i društveni život, studirale su i rade kao bilo koja druga mlada žena, sestre iz Minesote, ipak, imaju neke druge probleme - meta su govorkanja o njihovom privatnom životu. Bliznakinje su negirale da je Britani bila vjerena i rekla da su to glupe šale.

Operacije odvajanja su složene i opasne. Ako bi se Abi i Britani podvrgle operaciji odvajanja, velike su šanse da jedna od njih ne bi mogla da preživi, ili ne bi imale isti kvalitet života kao sada, što njihovi roditelji ne žele

Za njih je neprijatno i to što ih ljudi zaustavljaju na ulici kako bi ih slikali ili - jednostavno ih slikaju i bez pitanja.

Sijamski blizanci su rijetki - rađaju se jednom u 200.000 porođaja. Ženska djeca imaju veće šanse za preživljavanje od muških sijamskih blizanaca.

Operacije odvajanja su složene i opasne. Ako bi se Abi i Britani podvrgle operaciji odvajanja, velike su šanse da jedna od njih ne bi mogla da preživi, ili ne bi imale isti kvalitet života kao sada, što njihovi roditelji ne žele.

Sijamski blizanci su rijetki - rađaju se jednom u 200.000 porođaja. Ženska djeca imaju veće šanse za preživljavanje od muških sijamskih blizanaca

"Želim im sve ono što želi svaka druga majka - da budu uspješne, sretne i zdrave".

A sestre Hansel poručuju da se njihov život ne razlikuje od života drugih.

Kao nastavnice, imaju priliku da pokažu djeci kako se savladavaju izazovi i prepreke u životu.

"Ne mislim da postoji bilo šta što one ne mogu da uradite", kaže Pol Gud, direktor škole u kojoj Abi i Britani rade.

"One su sjajan primjer za drugu djecu, koja mogu da nauče mnogo toga iz njihovog velikog životnog iskustva", kaže on, piše BBC.

Bonus video: