SAD: Asad upotrijebio hemijsko oružje?

Sirijska vojska upotrijebila manju količinu hemijskog oružja u borbi protiv ustanika, tvrde Amerikanci. Izvori američkih obavještajaca "različitog nivoa uvjerljivosti"
11 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 19:52h

Sjedinjene Američke Države nalaze se pred prelomnom tačkom u odnosu na građanski rat u Siriji, pošto su obavještajne službe te države optužile režim Bašira al Asada da je u borbama protiv ustanika koristio manje količine hemijskog naoružanja.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel izjavio je u Abu Dabiju da je sirijski režim vjerovatno upotrijebio hemijsko oružje u "nekoj manjoj mjeri".

Optužbama se pridružila i Velika Britanija, koja je saopštila da ima "ograničene, ali uvjerljive" dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. U saopštenju britanski "Forin ofis" ocjenjuje situaciju kao "izuzetno zabrinjavajuću", ukazujući da je upotreba hemijskog oružja "ratni zločin".

Suštinski, tvrdnje Amerikanaca i Britanaca se zasnivaju na pretpostavkama da pobunjenici nemaju pristup arsenalu hemijskog oružja, iako su vlasti u Damasku, sredinom marta, optuživale ustanike za napad hemijskim oružjem na grad Kan el Asal, u kojem je poginulo 16, a povrijeđeno 86 ljudi.

Za taj napad optužena je pobunjenička grupa El Nusra.

Ranije, američki predsjednik Barak Obama je govorio da bi upotreba hemijskog oružja presudno uticala na promjenu američkog stava o vojnoj intervenciji u građanskom ratu u Siriji, koji traje više od dvije godine.

Sirijska vojska povratila strateški važan grad

Nakon petonedjeljne bitke sa pobunjenicima, sirijske trupe uspjele su da povrate strateški važan grad Otaibu kod Damaska, javljaju sirijski aktivisti, ali i državni mediji.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdul-Rahman naveo je da je vojska sinoć povratila kontrolu nad tom strateški važnom tačkom istočno od Damaska na putu koji povezuje prijestonicu sa međunarodnim aerodromom, što će otežati odbranu uporišta pobunjenika u južnom predgrađu Duma i Harasta.

"To je ogromna pobjeda za režim i veliki udarac za opoziciju, koja je sada u opasnosti od gubljenja drugih gradova i sela oko Damaska'', izjavio je Rahman.

Državna agencija SANA javlja da je vojska "povratila potpunu kontrolu" nad tim gradom koji se nalazi istočno od glavnog grada Sirije.

Zvanični sirijski mediji navode da su otkriveni brojni tuneli koje su koristili "teroristi" za prenos oružja i municije iz susjednog Jordana, udaljenog oko 160 kilometara, a gubitak izvora snabdijevanja je najveći udarac opozicionim snagama u pokušaju da svrgnu režim sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Opozicija ima snažnu podršku u okolini ovog grada još od početka dvogodišnjeg konflikta koji se od opozicionih protesta pretvorio u otvoreni građanski rat.

Pobunjenici nastoje da obore režim predsjednika Bašara el Asada i žele da upadnu u Damask iz oblasti u kojoj su sada poraženi.

Galerija

Bonus video: