Bomba u Bostonu aktivirana daljinskim

Istražitelji su pronašli djeliće opreme za daljinsko upravljanje među ruševinama poslije eksplozije i analizirali ih
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 09:48h

Bombe koje su eksplodirale na bostonskom maratonu aktivirane su daljinskim upravljačem kakav se koristi u igračkama, saopštili su američki zvaničnici.

Istražitelji su pronašli djeliće opreme za daljinsko upravljanje među ruševinama poslije eksplozije i analizirali ih, prenijela je agencija AP.

Jedan od neimenovanih zvaničnika opisao je detonator kao "upravljač iz blizine", misleći da je bio aktiviran nekoliko blokova od mjesta eksplozije. Zvaničnik je rekao i da Džohar Carnajev prilikom hapšenja nije bio naoružan.

Prethodno je šef bostonske policije Ed Dejvis izjavio da su iz čamca bili ispaljeni hici, prije hapšenja.

Carnajev se krio u čamcu

Braća Carnajev, Tamerlan (26) i Džohar (19), inače Čečeni, sumnjiče se da su postavili i aktivirali dvije bombe u blizini finiš linije na bostonskom maratonu 15. aprila, kada je poginulo troje ljudi, uključujući osmogodišnjeg dječaka, a ranjeno 264. Tamerlan je ubijen u razmjeni vatre sa policijom 19. aprila, a njegov mlađi brat je ranjen i uhvaćen.

Džohar, koji je u bolnici i ne može da govori, u pisanoj izjavi istražiteljima rekao je da su on i njegov brat djelovali samostalno i da su bili bijesni na SAD zbog ratova u Avganistanu i Iraku.

SAD imale više upozorenja u vezi braće Carnajev

Američke obavještajne službe bile su upozorene više puta u vezi braće Carnajev, što otvara nova pitanja o tome kako je vlada vodila slučaj i kako obavještajne agencije sarađuju i dijele informacije.

Rusija je alarmirala i Centralnu obavještajnu agenciju - CIA i Federalni istražni biro - FBI u vezi Tamerlana Carnajeva i sumnji da je pripadnik radikalnih islamista, rekao je neimenovani američki zvaničnik, prenijela je agencija Rojters.

Rusija je svoju zabrinutost iznijela početkom 2011. godine FBI, a isto to je učinila u septembru iste godine obrativši se CIA.

FBI je ispitao Tamerlana Carnajeva i zaključio da ne predstavlja stvarnu prijetnju, a ime mu je, na zahtjev CIA, stavljeno u bazu podataka sumnjivih lica, koja nisu automatski na listi osumnjičenih terorista, naveo je BBC.

Objelodanjivanje podatka da su Rusi uputili i drugo upozorenje otvorilo je pitanje da li su CIA i FBI napravile propust da podijele podatke.

"To je nešto što moramo da saznamo", rekao je senator Den Koats, republikanac i član obavještajnog odbora Senata.

Prema Koatsu, ključna stvar na kojoj treba poraditi jeste simultana komunikacija svih relevantnih agencija kada postoji upozorenje.

Ključni problem u napadima na SAD 11. septembra 2001. godine jeste bio upravo nedostatak razmjene informacija i to se više ne smije ponoviti, ukazao je Koats.

Tamerlan Carnajev (26) ubijen je u razmjeni vatre sa policijom 19. aprila, a njegov mlađi brat Džohar (19) je ranjen i uhvaćen.

Njih dvojicu, Čečena, policija sumnjiči da su postavili i aktivirali dve bombe u blizini finiš linije na bostonskom maratonu 15. aprila, kada je poginulo troje ljudi, uključujući osmogodišnjeg dečaka, a ranjeno 264.

Tamerlan Carnajev boravio je oko šest mjeseci u Dagestanu i Čečeniji prošle godine.

Kada je Tamerlan napustio SAD, baza podataka (TECS) uputila je upozorenje združenim snagama za borbu protiv terorizma, tijelu predvođenom FBI u Bostonu.

Agencija Rojters je navela da je nejasno šta su istražitelji uradili sa informacijama.

Američki zvaničnik naveo je da FBI, poslije prvobitnog upozorenja, zatražio više informacija od Rusije ali da poslije više nije bilo odgovora.

Čovjek koji se predstavio kao ujak braće Carnajev, Ruslan Carni, rekao je da je čovjek kojega je znao samo kao Mišu uticao na Tamerlanovo duboko interesovanje za islam.

Ruslan Carni je rekao da je za Mišu, koji je bio jermenskog porijekla, čuo prvi put 2009. godine.

Miša je "radio sa Tamerlanom, uveo ga u islam i upoznao ga sa islamom na takav način da je momak (Tamerlan) u kratkom roku napustio sve što je radio", rekao je Ruslan dodajući da je Tamerlan "prestao sa boksom, prestao sa muzikom".

Džohar Carnajev je istražiteljima u pisanoj izjavi rekao da su on i njegov stariji brat samostalno djelovali bez pomoći ijedne strane ili domaće ekstremističke grupe.

Rebublikanac iz Njujorka Piter King, koji je član odbora za bezbjednost zemlje, rekao je da je teško da se takva priča prihvati kao istinita.

Galerija

Bonus video: