Kim Dotkom mora na Vrhovni sud, korak bliže izručenju SAD

"Moj pravni tim je uvjeren da će Vrhovni sud razmatrati žalbu jer su tako bitne pravne posljedice u pitanju", saopštio je Dotkom
0 komentar(a)
Kim Dotkom, Foto: Reuters
Kim Dotkom, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2018. 08:04h

Osnivač čuvenog sajta Megaupload Kim Dotkom može da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama da bi odgovorao na optužbe za reketiranje i kršenje autorskih prava, odlučio je Apelacioni sud Novog Zelanda.

Njemu sada ostaje da se žali Vrhovnom sudu te države. Saga oko njegovog izručenja traje šest godine i uzima se kao test koliko SAD mogu globalno da stignu kada je u pitanju zaštita intelektualnih prava američkih firmi.

"Moj pravni tim je uvjeren da će Vrhovni sud razmatrati žalbu jer su tako bitne pravne posljedice u pitanju", saopštio je Dotkom.

Dotkom i još troje osnivača Megauploada su optuženi da su koštali muzičke i filmske kompanije više od pola milijarde dolara i da su zaradili oko 175 miliona dolara tako što su ohrabrivali korisnike koji su plaćali da čuvaju i dijele autorski materijal.

Apelacioni sud je u obrazlaganju kazao da se ne radi o suđenju, već o saslušanju koje treba da pokaže da li ima dovoljno dokaza da se pokrene postupak, a Dotkom se ne slaže sa tom interpretacijom zahtjeva iz SAD.

Njegovi advokati su slučaj branili tvrdnjama da kršenje autorskih prava nije krivično djelo u Novom Zelandu i da nema dokaza da su se Dotkom i ostali urotili da počine krivično djelo.

Dotkom, koji je rođen u Njemačkoj, je postao poznat i po raskalašnom životnom stilu jer je na društvenim mrežama postavljao fotografije skupih vozila i putovanja u privatnom avionu.

Kada je 2012. uhapšen na svom imanju, morali su da probiju njegovu "sigurnu sobu", a konfiskovano je na milione dolara u kešu, nekretnine, luksuzni vozni park, umjetnička djela...

Bonus video: