IZGUBIO JOŠ JEDNU BITKU

Kim Dotkom mora na Vrhovni sud, korak bliže izručenju SAD

"Moj pravni tim je uvjeren da će Vrhovni sud razmatrati žalbu jer su tako bitne pravne posljedice u pitanju", saopštio je Dotkom
0 komentar(a)
Kim Dotkom, Foto: Reuters
Kim Dotkom, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2018. 08:04h

Osnivač čuvenog sajta Megaupload Kim Dotkom može da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama da bi odgovorao na optužbe za reketiranje i kršenje autorskih prava, odlučio je Apelacioni sud Novog Zelanda.

Njemu sada ostaje da se žali Vrhovnom sudu te države. Saga oko njegovog izručenja traje šest godine i uzima se kao test koliko SAD mogu globalno da stignu kada je u pitanju zaštita intelektualnih prava američkih firmi.

"Moj pravni tim je uvjeren da će Vrhovni sud razmatrati žalbu jer su tako bitne pravne posljedice u pitanju", saopštio je Dotkom.

Dotkom i još troje osnivača Megauploada su optuženi da su koštali muzičke i filmske kompanije više od pola milijarde dolara i da su zaradili oko 175 miliona dolara tako što su ohrabrivali korisnike koji su plaćali da čuvaju i dijele autorski materijal.

Apelacioni sud je u obrazlaganju kazao da se ne radi o suđenju, već o saslušanju koje treba da pokaže da li ima dovoljno dokaza da se pokrene postupak, a Dotkom se ne slaže sa tom interpretacijom zahtjeva iz SAD.

Njegovi advokati su slučaj branili tvrdnjama da kršenje autorskih prava nije krivično djelo u Novom Zelandu i da nema dokaza da su se Dotkom i ostali urotili da počine krivično djelo.

Dotkom, koji je rođen u Njemačkoj, je postao poznat i po raskalašnom životnom stilu jer je na društvenim mrežama postavljao fotografije skupih vozila i putovanja u privatnom avionu.

Kada je 2012. uhapšen na svom imanju, morali su da probiju njegovu "sigurnu sobu", a konfiskovano je na milione dolara u kešu, nekretnine, luksuzni vozni park, umjetnička djela...