Spriječen teroristički napad u Kanadi, Iran negira povezanost

Kanadska kraljevska konjička policija navela je da su uhapšeni Čiheb Esegajier (30) i Raed Džaser (35)
0 komentar(a)
Muslimani Kanada, Foto: Beta/AP
Muslimani Kanada, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.04.2013. 09:52h

U Kanadi su uhapšena dva muškarca osumnjičena da su planirali teroristički napad na putnički voz u oblasti grada Toronta, saopštila je kanadska policija.

Kanadska kraljevska konjička policija navela je da su uhapšeni Čiheb Esegajier (30) i Raed Džaser (35) sa mjestom prebivališta u Montrealu, koji su planirali napad na željeznicu Via Reil, ali da nije bilo neposredne opasnosti po napad.

Policija je navela da su osumnjičeni dobijali podršku elemenata Al Kaide koji se nalaze u Iranu, ali da nema indikacija da bi ti napadi bili pod pokroviteljstvom (iranske) države, prenosi Tanjug.

Uhapšeni muškarci nisu kanadski državljani, kazali su iz policije, ali nije navedeno koje su nacionanosti, a hapšenje je rezultat istrage koja je bila dio prekogranične kanadsko-američke policijske operacije.

Iran je danas negirao da ima bilo kakvu vezu sa dva čovjeka, uhapšena u Kanadi pod optužbom da su planirala teroristički napad u toj zemlji.

Kanadska policija je sinoć saopštila da su Čiheb Esegajer (30) i Raed Jaser (35), stanovnici Montreala odnosno Toronta, planirali da izbace iz šina putnički voz na području Toronta. Prema riječima nadležnih, dva muškarca su dobijala "usmjeravanje i vođenje" iz "elemenata Al Kaide lociranih u Iranu", mada nema razloga da se smatra kako su planirani napadi imali državno zaleđe.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je jutros novinarima da "ne postoje čvrsti dokazi" da je Iran na bilo koji način umiješan a dodao je i da organizacije poput Al Kaide "nisu kompatibilne sa Iranom ni na političkom ni na ideološkom planu".

Tvrdnje kanadskih vlasti su deo neprijateljske politike prema Teheranu, rekao je iranski portparol. Agencija Asošiejted pres navodi da je nekim pripadnicima Al Kaide, koji su iz Avganistana pobegli u Iran, dozvoljeno da ostanu u islamskoj republici, ali da im je nametnuta strga kontrola.

Bonus video: