Silovanja u Indiji ne prestaju: Iskorijenimo ovu izopačenost

Azijski centar za ljudska prava izvijestio je da je broj silovanja djece sa 2.113 slučajeva u 2001. godini skočio na 7.112 u 2011. godini
4 komentar(a)
Indija, silovanja, protest, Foto: Reuters
Indija, silovanja, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2013. 08:37h

Četiri mjeseca nakon brutalnog silovanja i smrti studentkinje u Nju Delhiju, Indiju pogađaju još stravičniji događaji. Građani su izašli na ulice, tražeći zaštitu, međutim zaštite nema.

Vijesti koje stižu iz tog dijela svijeta, sve su stravičnije. Ovog puta žrtva je bila petogodišnja djevojčica, a svijet je prije nekoliko dana bio zgrožen informacijama koje su stizale o slučaju. Kako piše CNN, prema zvaničnom izvještaju, djevojčica je bila oteta i tokom tri dana silovana. Pronađena je u polusvjesnom stanju, a ljekari su iz njenih genitalija morali da vade različite predmete, poput djelova svijeće i bočice.

Vijesti o silovanjima se svakog dana pojavljuju u lokalnim medijima, CNN navodi samo neke: 16-godišnjakinju silovao otac, 19-godišnjak silovao 12-godišnju bolesnu djevojčicu, 25-godišnjak silovao rođaku, ...

Građani su na ulicama, protestuju, ali u posljednjim mjesecima, stvari u Indiji ne idu nabolje. Vijesti o silovanjima se svakog dana pojavljuju u lokalnim medijima, CNN navodi samo neke: 16-godišnjakinju silovao otac, 19-godišnjak silovao 12-godišnju bolesnu djevojčicu, 25-godišnjak silovao rođaku, ...

"Ništa se nije popravilo. Nema straha, nema senzibilizacije, policajci nisu svjesni situacije, trebalo bi da budu odgovorni za red i mir, a i sami se prema ne ponašaju onako kako bi trebalo", kazao je Bagajašri Dengle, čelnik organizacije Plan India, koja pomaže djeci, osvrnuvši se na slučaj kada je policajac izvrijeđao jednu ženu na protestu što su zabilježile kamere.

"Ljutnja, frustracija, introspekcija. To je ono što imamo. Tragično je da se ništa nije promijenilo u proteklim mjesecima.", kazao je za CNN Punam Mutreja, izvršni direktor Population Foundation of India, udruženja koje promoviše žensko zdravlje i ženska prava.

Ranije ovog mjeseca Indija je donijela novi zakon prema kome se uvodi smrtna kazna za one koje ponove silovanje, oštriji je zakon i za policijske službenike, ali to nije dovoljno.

Indija: Silovana djevojčica od pet godina >>>

"Jezivi napad na djevojčicu podsjetio nas je na potrebu da se svi ujedinimo kako bi iskorijenili ovu izopačenost", izjavio je indijski premijer.

Azijski centar za ljudska prava izvijestio je da je broj silovanja djece sa 2.113 slučajeva u 2001. godini skočio na 7.112 u 2011. godini. Dosta porodica ne pušta svoju djecu samu ni u školu jer se boje za njih. Slično je i sa ženama, prema istraživanju njih čak 95 odsto u Nju Delhiju osjeća strah kada izađe na ulicu.

"Naša kultura smatra da ženski život ne vrijedi puno", zaključio je lokalni advokat, prenosi CNN.

Bonus video: