Za demontiranje Fukušime biće potrebno više od 40 godina

Reaktori moraju da budu hladni i centrala mora da ostane bezbjedna i stabilna, a ti napori da se osigura bezbjednost mogli bi da uspore proces
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Beta/AP
Fukušima, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.04.2013. 14:14h

Japanu će biti potrebno više od prognoziranih 40 godina da demontira nuklearnu centralu Fukušima, koja je pretrpjela veliku štetu u zemljotresu i cunamiju 2011, saopštio je šef tima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Huan Karlos Lentiho.

Fukušima i dalje funkcioniše sa privremenom opremom i stalno se u njoj dešavaju kvarovi

Lentiho je rekao da je šteta u Fukušimi toliko velika da je "nemoguće" predvidjeti koliko dugo bi moglo da traje raščišćavanje. Vlada iz Tokija i operator centrale, Tokio elektrik pauer, prognozirali su da bi raščišćavanje moglo da traje 40 godina.

Oni još moraju da razviju tehnologiju i opremu koja može da funkcioniše u fatalno visokim nivoima radijacije, kako bi locirali i uklonili rastopljeno nuklearno gorivo.

Reaktori moraju da budu hladni i centrala mora da ostane bezbjedna i stabilna, a ti napori da se osigura bezbjednost mogli bi da uspore proces demontiranja.

Fukušima i dalje funkcioniše sa privremenom opremom i stalno se u njoj dešavaju kvarovi. Samo tokom posljednjih nekoliko nedjelja, centrala je imala desetine problema, od nestanaka struje do curenja visoko radioaktivne vode iz podzemnih vodenih bazena.

Bonus video: