Milioner u navodnoj vezi sa kartelima: Horasio Kartes novi predsjednik Paragvaja

U državi gdje 40 odsto stanovništva živi u siromaštvu, bogati biznismen Kartes obećao je da će "stvoriti još više posla"
0 komentar(a)
Horasio Kartes, Foto: Beta/AP
Horasio Kartes, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.04.2013. 09:08h

Milioner Orasio Kartes iz opozicine partije Kolorado, politički početnik koga optužuju za veze s narko kartelima, pobjednik je predsjedničkih izbora u Paragvaju.

"Kartes je osvojio 45,91 odsto glasova, dok je njegov glavni protivnik iz vladajuće Liberalne partije Efrain Alegre osvojio 36,84 odsto glasova birača", rekao je šef Izborne komisije Alberto Ramires.

U državi gdje 40 odsto stanovništva živi u siromaštvu, bogati biznismen Kartes obećao je da će "stvoriti još više posla".

Građani Paragvaja su pored predsjednika, birali i članove kongresa i guvernere, a prve zvanične rezultate trebalo bi da objavi Vrhovni izborni sud.

Izborom predsjednika u zemlji je okončana politička kriza koja je počela prije deset mjeseci smjenom predsjednika Fernanda Luga.

Lugo je odlukom parlamenta smijenjen u junu prošle godine, pošto je optužen za malverzacije i ulogu u obračunu policije sa farmerima bez imanja, u kojem je 17 ljudi poginulo.

Latinoamerički lideri su tada ocijenili da opoziv paragvajskog predsjednika predstavlja nelegalan i nedemokratski čin.

Kartes (56) će dužnost predsjednika države preuzeti 15. avgusta, prenijele su agencije.

U Paragvaju je rasprostranjeno krijumčarenje drogom, korupcija i piraterija, uglavnom muzičkih diskova i filmova.

Bonus video: