Kina u izvještaju o ljudskim pravima kritikuje SAD

"Američki građani nemaju istinski jednako pravo glasa", navodi se u kineskom izvještaju
2 komentar(a)
Kina, Foto: Beta/AP
Kina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.04.2013. 12:21h

Kina je osudila američki izvještaj o ljudskim pravima u svijetu, ocijenivši da je vojska SAD kršila ta prava u zemljama u kojima je intervenisala, a i da je demokratija u samoj Americi ugrožena - političkim donacijama.

SAD su u petak, u svom izvještaju o ljudskim pravima u svijetu, kritikovale Kinu da otežava rad nevladinim organizacijama

Kina je objavila sopstveni godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava, koji se odnosi samo na SAD. U njemu je ocijenila da se masovna ubistava vatrenim oružjem takođe ubrajaju u kršenja ljudskih prava, i da ova vrsta nasilja predstavlja ozbiljnu prijetnju po živote i bezbjednost građana SAD.

Peking je naveo da Vašington sve više nadzire svoje građane a da političke donacije u izbornim kampanjama imaju velikog uticaja na američku politiku.

"Američki građani nemaju istinski jednako pravo glasa", navodi se u kineskom izvještaju, u kojem se ukazuje na smanjen odziv birača na predsjedničkim izborima u SAD, to jest na činjenicu da je na njih izašlo samo 57,5 odsto američkih građana.

Izvještaj Državnog savjeta Kine uglavnom se poziva na medijske izvještaje. U njemu se spominju ozbiljni slučajevi diskriminacije na polnoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u SAD, i da je ta zemlja ozbiljno kršila ljudska prava u drugim zemljama, kroz vojne akcije u Avganistanu, Pakistanu i Jemenu.

SAD su u petak, u svom izvještaju o ljudskim pravima u svijetu, kritikovale Kinu da otežava rad nevladinim organizacijama tako što je uvela nova pravila za njihovo registrovanje.

Bonus video: