Povećan broj mrtvih i povrijeđenih u zemljotresu u Kini

Čitava sela su sravnjena sa zemljom, a odroni i klizišta presjekli su drumove, telefonske kablove i dalekovode
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2013. 08:09h

Broj mrtvih u katastrofalnom zemljotresu u Kini popeo se na 179 a procjene broja povrijeđenih sada se kreću između 6.700 i 10.000, javljaju svjetske agencije, dodajući da se nastavljaju pokušaji doturanja namirnica u razorena područja provincije Sečuan.

Kineski premijer Li Kečijang stigao je u Ja'an, glavni grad teško pogođenog okruga Lušan, da lično komanduje operacijama spasavanja

Kako javlja Asošiejted pres (AP), prestravljeno stanovništvo je prošlu noć provelo u svojim kolima, šatorima i privremenim skloništima. Zemljotres, koji su kineski seizmolozi procijenili na sedam stepeni, a američki na 6,6 stepeni, dogodio se u subotu ujutro, u vrijeme kada su žitelji provincije Sečuan bili kod svojih kuća, neki doručkujući, neki još u krevetima.

Čitava sela su sravnjena sa zemljom, a odroni i klizišta presjekli su drumove, telefonske kablove i dalekovode. Na udaru se našao isti planinski region nadomak Tibeta koji je prije pet godina stradao u katastrofalnom zemljotresu snage 7,9 stepeni.

Akcija spašavanja

U njemu je živote izgubilo oko 90.000 ljudi. Duž glavnih drumova stvorile su se kolone ambulantnih, vatrogasnih i vojnih vozila koja pokušavaju da dopreme namirnice stanovništvu.

Neka se okreću nazad, u nastojanju da pronađu zaobilazne puteve, s obzirom na velika oštećenja saobraćajnica. U nekim područjima, spasioci koriste dinamit da prokrče zatrpane puteve, pri čemu su kiše, koje su padale prošle noći, otežavale posao, izvještava kineska agencija Sinhua.

Kineski premijer Li Kečijang stigao je u Ja'an, glavni grad teško pogođenog okruga Lušan, da lično komanduje operacijama spasavanja, navodi Sinhua.

Galerija

Bonus video: