Indija: Silovana djevojčica od pet godina

Ljekari su rekli da je djevojčica pretrpjela teške povrede i uboje, uključujući predio vrata i genitalija
1 komentar(a)
Nju Delhi, protest, Foto: Rojters
Nju Delhi, protest, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.04.2013. 09:55h

Gnjevni demonstranti izašli su na ulice indijske prijestonice pošto su se pojavili navodi da je jedna 5-godišnja djevojčica silovana, mučena i držana zarobljena 40 sati, prenio je Rojters.

Policija je osumnjičenog za napad uhapsila u istočnoj državi Bihar i sprovela ga u Nju Delhi na saslušanje. Ljekari su rekli da je djevojčica pretrpjela teške povrede i uboje, uključujući predio vrata i genitalija.

Protesti su se pojačali nakon što je objavljen snimak na kome se vidi kako policajac udara jednu demonstrantkinju i nakon izvještaja da su istražitelji ponudili porodici žrtve 2.000 rupija (manje od 30 eura) da ne podnosi tužbu.

Ovo je drugi slučaj silovanja u 48 sati koji je podstakao proteste i čvrst odgovor policije, pošto su se stotine ljudi u četvrtak sukobile sa policijom u Aligarhu, 135 kilometara od Delhija. Tokom tog protesta, jedan policajac je snimljen kako palicom udara jednu stariju ženu.

Gnjev javnosti zbog posljednjeg silovanja podsjetio je na reakciju nakon grupnog silovanja 23-godišnje studentkinje u decembru, kada su na ulice izašle hiljade ljudi.

Ispred sjedišta policije u Delhiju protestovalo hiljadu ljudi, a neki su pokušali i da provale unutra. Slični protesti su izbili i ispred državne bolnice u kojoj je smještena djevojčica, ispred kuće liderke vladajuće stranke Sonje Gandi i rezidencije ministra unutrašnjih poslova zemlje.

Djevojčica je „svjesna“ i njeno stanje je stabilno, ali su joj rane inficirane i toliko ozbiljne da će joj možda biti potrebna rekonstruktivna hirurgija, kazao je novinarima zvaničnik bolnice.

„Kada smo je operisali, unutra smo pronašli ostatke svijeća i boce od ulja“, kazao je ljekar B. N. Bansal.

„Kada smo je operisali, unutra smo pronašli ostatke svijeća i boce od ulja“, kazao je ljekar B. N. Bansal

Policija je osumnjičenog identifikovala kao 22-godišnjaka koji je, prema njihovim riječima pobjegao iz prijestonice, ostavivši djevojčicu, jer je mislio da je mrtva, u stanu zgrade u kojoj živi i njegova porodica.

Djevojčica, čiji su roditelji radnici koji žive u sirotinjskoj četvrti, nestala je 15. aprila, kazao je organizator protesta Maniš Sisodia. Lokalni mediji su naveli da su je dva dana kasnije pronašle komšije koje su je čule kako plače.

Optuženi je bio privremeni radnik u tekstilnoj industriji i živio je sa ocem, prodavcem sokova. Lokalne televizijske stanice su javile da su neki pokušali da ga napadnu, a neki su ga gađali cipelama dok ga je policija sprovodila kroz aerodrom u Biharu kako bi ga vratila u Delhi.

Portparol policije Radžan Bagat odbio je da prokomentariše navode da je djevojčicinoj porodici ponuđen novac da ne podnosi tužbu, rekavši da će izjavu dati nakon istrage. Ministar unutrašnjih poslova Sušil Kumar Šinde kazao je da vlada sprovodi istragu u vezi sa navodima o policijskom nemaru.

Bonus video: