Pjongjang ne odustaje od nuklearnog oružja

Sjeverna Koreja odbacila uslove koje je postavio Vašington za početak razgovora, ponovivši da neće odustati od svog nuklearnog oružja
0 komentar(a)
Kim Jong-un, Foto: Rojters
Kim Jong-un, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.04.2013. 16:11h

Zvanični Pjongjang ponovio je da neće odustati od svog nuklearnog oružja, odbacujući na taj način uslov koji su postavile SAD za razgovore, iako je ranije najavljeno da je Sjeverna Koreja spremna da raspravlja o svom razoružanju.

"SAD ne treba da razmišljaju o denuklearizaciji na (Korejskom) poluostrvu prije nego što se cijeli svijet denuklearizuje. Sjeverna Koreja i SAD mogu da razgovaraju o razoružanju, ali ne o denuklearizaciji", piše glavni list u zemlji "Rodong Sinmun", prenio je Rojters.

Pjongjang je u četvrtak ponudio Vašingtonu i Seulu spisak uslova za pregovore, uključujući ukidanje sankcija koje su mu nametnule Ujedinjene nacije, što je zvučalo kao nagovještaj da je moguće okončanje višenedjeljnih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Međutim, Vašington je naglasio da čeka na "jasne signale" Pjongjanga da će okončati svoje nuklearne aktivnosti.

Sjeverna Koreja je 2005. godine potpisala sporazum kojim se obavezala na denuklearizaciju zbog čega je, zauzvrat, dobila pomoć u hrani i ljekovima, ali se kasnije iz tog sporazuma povukla i od tada je izvela tri nuklearne probe, od kojih je posljednja bila u februaru.

Ta proba je i dovela do novih sankcija UN zbog kojih su se dramatično pojačale tenzije na Korejskom poluostrvu uz prijetnje Pjongjanga da će započeti nuklearni rat protiv SAD i Južne Koreje.

Bonus video: