Venecuela: Nikolas Maduro položio zakletvu

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro položio je zakletvu u Karakasu, uz obećanje da će slijediti put svog mentora, preminulog venecuelanskog lidera Uga Čavesa
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2013. 14:35h

U svečanom odijelu i sa crvenom kravatom, Maduro (50) je sinoć položio zakletvu u Narodnoj skupštini u Karakasu, u prisustvu dvadesetak stranih zvaničnika.

Bivši ministar spoljnjih poslova, Čavesova desna ruka i vršilac dužnosti predsjednika nakon njegove smrti, na inauguraciji je bio u pratnji supruge Silije Flores, zvaničnice vladajuće Socijalisticcke partije.

Inaugiraciji su prisustvovali mnogi šefovi država, među kojima i predsjednice Bazila Dilma Rusef i Argentine Kristina Kiršner, kao i predsjednici Kube Raul Kastro, Bolivije Evo Morales i Irana Mahmud Ahmadinedžad.

Evropska unija i SAD nisu imale svoje predstavnike na inauguraciji, iako je Stejt department ranije saopštio da ne želi da "zatvara vrata" u odnosima sa Karakasom.

Hiljade pristalica Čavesa i njegovog nasljednika Madura slavile su na ulicama oko zgrade parlamenta u Karakasu, a organizovana je i vojna parada na Aveniji heroja.

Atmosfera u Venecueli se stišala poslije jučerašnje odluke Izborne komisije da prebroji 46 odsto glasova koje do sada nije uzela u obzir. Izborne rezultate osporava opozicioni kandidat Enrike Kapriles, tvrdeći da je na glasanju bilo neregularnosti.

Nacionalna izborna komisija u ponedjeljak je saopštila da je Maduro osvojio 50,8 odsto, a Kapriles 49 odsto glasova, što je manje od 300.000 glasova razlike.

Galerija

Bonus video: