Boston: Jedan od bombaša ubijen, potraga za drugim od vrata do vrata

"Preporučujemo svima da potraže sklonište dok traje blokada širom grada Bostona“, kazao je komesar bostonske policije Ed Dejvis
20 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 22:08h

Predgrađe Bostona blokirano je dok traje ogromna potjera za drugim osumnjičenim za bombaški napad na Bostonski maraton, nakon što je prvi osumnjičeni ubijen u razmjeni vatre sa policijom, javile su svjetske agencije.

Policija je pretresla 70 odsto kuća u Votertaunu, nedaleko od Bostona, a policija je upozorila građane da ne izlaze iz kuća i da vrata otvaraju samo jasno identifikovanim policijskim službenicima jer smatraju da je osumnjičeni naoružan i opasan.

Foto: Reuters

"Preporučujemo svima da potraže sklonište dok traje blokada širom grada Bostona", kazao je komesar bostonske policije Ed Dejvis.

Velika policijska operacija je počela nakon što je policajac ubijen u blizini univerzitetskog kampusa Instituta za tehnologiju Masačusets kasno u četvrtak. Policija je obavlja pretragu od vrata do vrata, ulicu po ulicu, zbog, kako su naveli, promjenljive situacije.

Foto: Reuters

Ime osumnjičenog za bombaški napad tokom maratona u Bostonu, a koji je u bjekstvu, je Džohar A. Carnajev (19), čečanskog porijekla.

Drugi osumnjičeni, koji je poginuo u razmjeni vatre sa policijom, je Džoharov brat Tamerlan (26), objavio je zvaničnik Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Motivi napada još nisu poznati.

Prema navodima američkih medija, braća Carnajev se ni počemu nisu isticala.

Njihov stric Ruslan Carnajev, koji živi u Marilendu, izjavio je da se stidi onoga što su djeca njegovog brata učinila i pozvao Džohara da se preda.

"Ako si živ, predaj se, moli za oprost. Ti si sramota za našu porodicu i cijeli čečenski narod“, rekao je Ruslan Carnajev Al Džaziri.

Novinarima okupljenim ispred njegove kuće Ruslan je kazao da su braća došla u Masačusets 2003. radi školovanja.

Tamerlan, koji je ubijen tokom policijske potjere, je studirao u SAD, na Banker hil komjuniti koledžu, a navodno je želio da postane inženjer

Upitan za eventualne motive, Ruslan je rekao da to nema nikakave veze s vjerom, nego da su dvojica osumnjičenika „gubitnici“.

NBC javlja da su obojica imigrirala u SAD prije najmanje dvije godine. Jedan od njih ima čak i američku vozačku dozvolu.

Đohar je na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte naveo da živi u Bostonu i da studira u Kembridžu. On je napisao i da je išao u školu u Mačkali, glavnom gradu Dagestana. Takođe, na njegovom profilu vidi se i da je bio povezan sa nekoliko Čečena.

Na njegovom profilu, kome je posljednji put pristupio s mobilnog telefona u vrijeme pucnjave u Bostonu, uglavnom su postavljene šale. Pojedini korisnici, koji su svoje komentare postavili na ruskom jeziku, optužili su ga da stoji iza bombaškog napada.

Tamerlan, koji je ubijen tokom policijske potjere, je takođe studirao u SAD, na Banker hil komjuniti koledžu. Navodno, želio je da postane inženjer, ali je pauzirao godinu dana.

Tamerlan je na svom profilu na Jutjubu postavio brojne snimke o islamu. U jednom dijelu, nazvanom "teroristi", izbrisana su dva video snimka.

Galerija

Bonus video: