Milion ljudi na antivladinom protestu u Buenos Ajresu

Skoro milion Argentinaca učestvovalo je u protestnom maršu u Buenos Ajresu zbog stanja ekonomije i namjere predsjednice Kristine Fernandes da sprovede reforme u medijskom sektoru i pravosuđu
3 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 12:23h

Skoro milion Argentinaca učestvovalo je u protestnom maršu u Buenos Ajresu zbog stanja ekonomije i namjere predsjednice Kristine Fernandes da sprovede reforme u medijskom sektoru i pravosuđu.

Riječ je o jednom od najvećih antivladinih protesta organizovanom godinama unazad u toj zemlji.

Na mirnim demonstracijama učestvovali su građani koji pripadaju srednjoj klasi, a svoje nezadovoljstvo su iskazali lupanjem u šerpe i tiganje, što je tradicionalan način protesta u Latinskoj Americi. Građani su nosili transparente - "Argentino, probudi se" i "Korumpirana Kristina", a protestu se priključilo i nekoliko istaknutih opozicionih političara. Manjih protestnih marševa bilo je i u drugim manjim argentinskim gradovima.

Popularnost argentinske predsjednice je u padu, ali je i dalje visoka, a njeni kritičari joj zamjeraju loše upravljanje ekonomijom i nedemokratski stil vladanja. Prijestonica već duže vrijeme važi za središnje mjesto protivnika politike argentinske predsjednice, koja je preuzela vlast 2007, poslije smrti njenog supruga Nestora Kiršnera, koji je bio predsjednik od 2003. godine.

Agencija Rojters podsjeća da je prethodna decenija, u kojoj su vladali supružnici, donijela zemlji snažan ekonomski rast i pad nezaposlenosti. Fernandesova nije bila u zemlji tokom trajanja protesta budući da je otputovala za Peru, gdje se održava regionalni samit sa koga će biti poslata podrška venecuelanskom predsjedniku Nikolasu Maduru. Maduro se u svojoj zemlji suočava sa protestom opozicije zbog spornih rezultata predsjedničkih izbora.

Galerija

Bonus video: