Mušaraf u kućnom pritvoru, optužen za izdaju

Policija je privela Mušarafa u njegovoj kući u okolini Islamabada, gdje je juče otišao iz Vrhovnog suda
0 komentar(a)
Pervez Mušaraf, Foto: AP
Pervez Mušaraf, Foto: AP
Ažurirano: 19.04.2013. 10:33h

Pakistanska policija uhapsila je bivšeg predsjednika države Perveza Mušarafa u njegovom domu u Islamabadu. Mušaraf je zatim na sudu optužen za izdaju dok je bio na vlasti, javili su lokalni mediji i njegovi advokati.

Agencija Rojters je javila da je Mušarafu poslije toga bilo dozvoljeno da se vrati kući.

Na lokalnoj televiziji je prikazan snimak na kojem Mušarafa na sud izvode policajci u uniformi. Sudija je u četvrtak izdao naređenje da on bude uhapšen.

Mušarafov advokat Kamar Afzal, za razliku od tvrdnji policije, rekao je da se njegov klijent dobrovoljno pojavio na sudu.

Afzal je objasnio da je zatražio od suda da se Mušaraf smjesti u kućni pritvor, a ne u zatvor. Mušaraf se poslije kraćeg saslušanja na sudu vratio kući, dodao je Afzal.

"Ovog jutra se bivši predsjednik Pervez Mušaraf predao sudskim vlastima", rekao je za Rojters Afzal koji je otpratio svog klijenta na sud.

Drugi Mušarafov advokat, Ahmad Raza Kasuri, rekao je za Rojters da će se njegov tim žaliti Vrhovnom sudu kako bi pokušao da poništi nalog za hapšenje Mušarafa.

"Upravo sada idem u Vrhovni sud da podnesem žalbu na naređenje o hapšenju", rekao je Kasuri.

Sud je naložio Mušarafovo hapšenje pošto mu je prethodno odbijen zahtjev da se brani sa slobode u vezi sa njegovom spornom odlukom da suspenduje ustav i proglasi vanredno stanje 2007. godine i smijeni sudije.

Mušaraf se vratio u Pakistan 24. marta poslije četiri godine koje je proveo van zemlje, a protiv njega su, u međuvremenu, podignute optužnice za tri slučaja.

Prva ga tereti da nije učinio dovoljno da spriječi ubistvo bivše premijerke Benazir Buto 2007, druga se odnosi na ubistvo plemenskog lidera 2006, a treća ga tereti za smjenu sudija 2007. godine.

Mušaraf se pojavljivao u sudnici više puta tokom proteklih nekoliko sedmica, produžavajući svaki put zahtjev da se brani sa slobode.

Bivši predsjednik Pakistana je 1999. godine, rekao da želi da "spasi" zemlju od ekonomskih nedaća i gotovo svakodnevnih napada talibana i drugih ekstremista.

Iako mu je odobreno da učestvuje na parlamentarnim izborima 11. maja, Mušarafu je prije dva dana odbijena kandidatura u sve četiri izborne jedinice.

Odbacivanje kandidature obrazloženo je prijemom primjedbi na njegovu kandidaturu na terenu, da je bivši pakistanski predsjednik prekršio Ustav uvođenjem vanrednog stanja 2007. godine.

Bonus video: