Kina optužuje Japan za rast tenzija oko ostrva Senkaku/Diaoju

U septembru 2012. tenzije su se ozbiljno zaoštrile kada je Japanska vlada kupila tri ostrva od privatnih vlasnika
0 komentar(a)
Ostrva Senkaku, Ostrva Diaoju, Foto: Beta/AP
Ostrva Senkaku, Ostrva Diaoju, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.04.2013. 14:12h

Kina je danas optužila Japan da podiže tenzije u regionu time što sve češće šalje lovce da nadgledaju kineske avione koji prilaze grupi ostrva na koja obje zemlje polažu pravo.

Predstavnica ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing dala je te izjave dan pošto je japansko ministarstvo odbrane saopštilo da je japanska avijacija u posljednjih 12 mjeseci 306 puta reagovala na patroliranje kineskih aviona - skoro dvaput više nego u prethodnih godinu dana, kad je takvih incidenata bilo 156.

Kineski avioni sve češće patroliraju u Istočnom Kineskom moru u kome se nalazi sporni arhipelag.

Prijavljen je samo jedan slučaj kineskog ugrožavanja japanskog vazdušnog prostora nad nenaseljenim ostrvima, koja se na japanskom zovu Senkaku a Diaoju na kineskom. Ostrva su pod upravom Japana.

Hua je rekla da je Kina čvrsto riješena da brani svoja prava na ostrva ali da želi da to pitanje riješi mirnim putem, kroz dijalog i pregovore, čime je aludirala na insistiranje Pekinga da Tokio mora da bar zvanično prizna da je vlasništvo nad ostrvima sporno.

U septembru, tenzije su se ozbiljno zaoštrile kada je Japanska vlada kupila tri ostrva od privatnih vlasnika.

Japanska preduzeća napadanuta su u nekoliko gradova Kine a kineski patrolni brodovi opremljeni su da se suoče sa japanskim brodovima u vodama u blizini ostrva.

Bonus video: