SAD: Uhapšena osoba osumnjičena za slanje pisama koja su sadržala otrov

Uhapšen Pol Kevin Kurtis iz Misisipija, osumnjičen za slanje pisama sa otrovom na adrese predsjednika SAD Baraka Obame
0 komentar(a)
Pismo sa ricinom za Obamu, Foto: AP
Pismo sa ricinom za Obamu, Foto: AP
Ažurirano: 18.04.2013. 15:18h

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je uhapšena osoba osumnjičena za slanje pisama koja su sadržala otrov ricin na adrese predsjednika SAD Baraka Obame i još nekoliko američkih zvaničnika.

>>> SAD: Pismo sa otrovom višestruko jačim od cijanida stiglo u Kongres

AP je prenio da je uhapšen Pol Kevin Kurtis iz Misisipija, a oba pisma su poslata iz Memfisa u Tenesiju.

Pored Obame, jedno pismo je bilo adresirano na senatora iz Misisipija Rodžera Vikera, ali na sreću, nijedno nije bilo uručeno, pošto su nadležne službe prilikom provjere pošiljki ustanovile da sadrže sumnjive supstance.

Nakon preliminarnih provjera u FBI laboratoriji, ustanovljeno je da su se u oba pisma nalazile granule veoma jakog otrova ricina. Kako javlja američka agencija, oba pisma su imala istu sadržinu.

"Kad vidite da je nešto loše, a to ne pokažete, vi postajete tihi saradnik za dalje postojanje toga", pisalo je u pismima, uz dodatak "ja sam KC i odobrio sam ovu poruku", što su riječi koje su predsjednički kandidati u SAD koristili tokom kampanja na kraju televizijskih spotova.

Pored senatora Vikera, još nekoliko njegovih kolega prijavilo je sumnjivu poštu, a dvije zgrade Senata u Vašingtonu zbog toga su bile zatvorene na po nekoliko sati.

Nadležne vlasti u Americi još nisu saopštile motiv zbog koga je osumnjičeni slao pisma. Međutim, Vašington Post piše, pozivajući se na izvor u FBI da je Kurtis odranije poznat kao osoba koja je često pisala američkim zvaničnicima.

Televizije su ranije javile da FBI ne vidi vezu između ovih pisama i bombaškog napada u Bostonu.

Bonus video: