Senat odbio Obamin predlog o restriktivnoj prodaji oružja

Obamina administracija je, nakon decembarskog masakra u Konektikatu, kada je 27 osoba ubijeno u jednoj školi, od kojih dvadesetoro djece, predložila niz izmjena zakona o kupovini oružja
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 11:09h

Američki Senat odbio je danas zajednički predlog nekoliko kongresmena i senatora iz obje, demokratske i republikanske partije, za sveobuhvatniju kontrolu osoba koje kupuju oružje, što se ocjenjuje kao veliki politički poraz za predsjednika Baraka Obamu.

Obamina administracija je, nakon decembarskog masakra u Konektikatu, kada je 27 osoba ubijeno u jednoj školi, od kojih dvadesetoro djece, predložila niz izmjena zakona o kupovini oružja, među kojima je bio i predlog da se pooštre kontrole za one koji namjeravaju da kupe oružje. I pored skoro četvoromjesečne kampanje i lobiranja, Senat sa 54 glasa "za" i 46 protiv, nije usvojio predloženo rješenje, za koje se tražila podrška najmanje 60 senatora.

Nakon što je ova mjera, koja je za konzervativce bila najblaža, propala, teško je očekivati da će ostali Obamini predlozi, među kojima je ideja o zabrani prodaje automatskog jurišnog oružja, ili ograničenje koliki šaržeri mogu da budu, proći na nekom eventualnom budućem glasanju u Senatu.

Protivnici ovih zakonskih izmjena tvrde da bi to bilo miješanje vlade u prava pojedinaca, kao i da bi time bio narušen član dva Ustava SAD kojim je zagarantovana sloboda posjedovanja oružja.

Lider demokrata u Senatu Hari Rid, koji i sam posjeduje oružje i zagovornik je tih prava, međutim, kaže da je "sramna" taktika kojom su republikanci plašili javnost da će oružje biti zabranjeno, iako je 90 odsto stanovnika SAD podržalo izmjene zakona. Najveći protivnici ograničenja u prodaji oružja su predstavnici jake lobističke Nacionalne asocijacije za oružje (NRA), tako da Obamin predlog nisu podržali ni svi demokratski senatori.

Obama: Sramotan dan za Vašington

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama optužio je večeras oružani lobi i senatore koji su podlegli pritisku za propast njegovih zakonskih predloga o restriktivnijoj prodaji oružja koji nisu prošli u Senatu.

"Ovo je bio prilično sramotan dan za Vašington, ali naši napori se ovdje ne završavaju", rekao je Obama u obraćanju novinarima ispred Bijele kuće, dok su oko njega stajale porodice djece ubijene u Konektikatu i potpredsjednik Džo Bajden.

On je kazao da je poraz u Senatu samo prva runda, obećavši da će njegova administracija pokrenuti dalje korake gdje god to bude bilo moguće.

"Na biračima je da pokažu političarima posljedice njihovog odbijanja da izglasaju zakonske izmjene. Mi ćemo ovo završiti, prije ili kasnije", zaključio je Obama.

Galerija

Bonus video: